Z33…Ik begrijp het niet

“Op vrijdag 30 april 2021 bezochten mijn echtgenote Sonja en ik de tentoonstelling ‘Live of Forms & Current Age’ in Z33 Huis voor Actuele Kunst Design en Architectuur in Hasselt, Bonnefantenstraat 1”, zegt Ludwig Vandenhove.

“Er zijn de werken van de in Iran geboren schilder Kamrooz Aram.
Het gaat over abstracte schilderijen, waarin veelal verwezen wordt naar ornamenten in de Oosterse kunst.
Hij blijft niet binnen het canvas en schildert stukken van de museummuren mee, waar het werkt hangt. Zo wordt het een groter geheel.

  

De Egyptische kunstenaar Iman Issa toont haar werken bij een tekst, die een schilderij beschrijven of verwijzen naar een standbeeld of monument.
Tegelijkertijd toont ze daarbij andere kunstvormen -sculpturen, geluidskunst, video-, die compleet afwijken van de beschrijvende vormen.
Moeilijk te begrijpen, voor mij alleszins. Maar laat u dat niet afschrikken om de tentoonstelling te bezoeken, want ik heb hetzelfde al van anderen gehoord… Bovendien is dat kunst, de bezoeker plagen, uitdagen.

Beide kunstenaars stellen in vraag hoe onze blik in een bepaalde context, bijvoorbeeld in een museum, kan wijzigen.
Zij stellen de gangbare opvattingen over ‘politieke kunst’ in vraag
.

  

Studio Plastique presenteert Current Age.
Theresa Bastek en Archibald Godts laten ons binnenkijken en nadenken over de elektriciteit, die mee ons dagelijks leven bepaalt, ook al zijn we ons daar niet altijd bewust van.
“We moeten kijken hoe we de weg van opwekking naar gebruik van elektriciteit bijvoorbeeld korter kunnen maken, of hoe we kunnen vermijden dat het voeren van dat netwerk niet meer leidt tot de exploitatie van onze planeet.” (1)

 

Tags: