Wegverzakking: Diestersteenweg afgesloten tot einde 2011

Een gedeelte van de Diestersteenweg in Sint-Truiden is (voorlopig al) afgesloten tot en met zaterdag 31 december 2011.
“Slecht nieuws”, zegt burgemeester
Ludwig Vandenhove, “zeker nu het nieuwe schooljaar eraan komt.”

Naar aanleiding van een onvoorziene en plotse wegverzakking aan de Diestersteenweg, ter hoogte van de Tuinbouwschool Onze-Lieve-Vrouw, is deze op dinsdag 28 juni 2011 afgesloten voor alle verkeer, uitgezonderd plaatselijk verkeer, aan de kruispunten Diestersteenweg - Melveren-Centrum en Diestersteenweg - Guvelingenlaan.
De Diestersteenweg is een weg van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV).
De wegverzakking is een gevolg van de slechte toestand van de riolering onder het wegdek en werd de dag erna door AWV tijdelijk hersteld.  

Uit bijkomend onderzoek van de riolering en de stabiliteit van de rijweg is gebleken dat er een grote kans is dat er zich bijkomende verzakkingen kunnen voordoen. Daarom is het nodig dat de Diestersteenweg afgesloten blijft, vermoedelijk al tot het einde van het jaar.
Tot dan dient het gedeelte van de Diestersteenweg, tussen de kruispunten Diestersteenweg - Melveren-Centrum en Diestersteenweg - Guvelingenlaan, om veiligheidsredenen, afgesloten te blijven voor alle verkeer, uitgezonderd het plaatselijk verkeer.

De omleiding blijft voorzien enerzijds via Melveren-Centrum, Hasseltsesteenweg, Schurhoven en Speelhoflaan en anderzijds via Guvelingenlaan, Nonnentaplaan, Rummenweg, Metsterenweg en Terbeek.

Aan de Diestersteenweg werden een aantal onderzoeken uitgevoerd.
Deze toonden aan dat er een aantal locaties zijn waar toekomstige verzakkingen mogelijk zijn.
De huidige verzakking zou het gevolg zijn van slijtage van het rioleringssysteem.
Uit veiligheidsoverwegingen is beslist om de Diestersteenweg afgesloten te houden tot de onderliggende infrastructuur hersteld is of vervangen kan worden.
Het Agentschap Wegen en Verkeer van de Vlaamse overheid, Aquafin, de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM), Infrax en het stadsbestuur van Sint -Truiden zullen samen bekijken welke opties mogelijk zijn om de Diestersteenweg zo snel mogelijk weer open te stellen voor het verkeer.
Door de complexiteit van de situatie zal dit vermoedelijk ten vroegste eind 2011 opnieuw kunnen.

Burgemeester
Ludwig Vandenhove:”De stad Sint-Truiden zal op korte termijn een nieuwe vergadering samenroepen met alle beleidsverantwoordelijken.

Ik twijfel niet aan de technische kennis van alle betrokken instanties, maar als de toestand echt zo ernstig is, moeten deze er echt van overtuigd zijn dat de Diestersteenweg zeker al tot eind 2011 moet afgesloten blijven.  We moeten dit dan ook (technisch) gefundeerd en gemotiveerd uitleggen aan alle inwoners en weggebruikers. De burger begrijpt immers moeilijk of zelfs niet dat er zo snel gezegd wordt dat zulke belangrijke invalsweg al zeker tot eind dit jaar afgesloten wordt. Bovendien vereisen uitzonderlijke omstandigheden uitzonderlijke beslissingen: indien hier bijvoorbeeld onvoldoende middelen voor voorzien zijn in de begroting 2011 van de Vlaamse overheid en /of de stad Sint-Truiden, moet dit maar via begrotingswijzigingen gebeuren.
Het blijft een onverwachte toestand, maar dit moet alle betrokken instanties juist aanzetten om alles te doen om een oplossing aan dit probleem te bieden.
Het Agentschap Wegen en Verkeer is bezig met het opstellen van opdracht aan een studiebureau om een kostenraming op te maken.

Het is belangrijk te weten welke instantie verantwoordelijk is voor wat en wie voor de kosten moet opdraaien, maar de burger heeft daar geen boodschap aan: die wil terecht dat de Diestersteenweg zo snel mogelijk opengesteld kan worden.”

De Diestersteenweg is een gewestweg, maar de riolering, die door de stad Sint-Truiden voor het ganse grondgebied is overgedragen aan Infrax, is in dit geval nog steeds eigendom van het stadsbestuur.
Omwille van juridische problemen is dit uitzonderlijk niet gebeurd met de gewestwegen, hoewel hier in 2005 over onderhandeld is tussen het Agentschap Wegen en Verkeer, Infrax en de stad Sint-Truiden.

“De lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken onderzoekt momenteel of er specifieke verkeerstechnische ingrepen mogelijk zijn om de verkeershinder ten gevolge van het afsluiten van de Diestersteenweg, vooral in Schurhoven, Melveren, Metsteren, Gorsem en Nieuw Sint-Truiden, te verminderen. Er is eveneens een overleg met de Tuinbouwschool Onze-Lieve-Vrouw gepland met het oog op het verhogen van de bereikbaarheid en de veiligheid voor de schoolgaande jeugd. Immers, tot nu toe was de Diestersteenweg enkel afgesloten in de verlofperiode.
Vanaf donderdag 1 september 2011, met het begin van het nieuwe schooljaar, zal deze verkeerssituatie ernstig wijzigen.
Het aantal politiepatrouilles en/of de aanwezigheid van gemeenschapswachten in de buurt zal opgedreven worden.”, zegt burgemeester
Ludwig Vandenhove.

Over dit item zijn verschillende artikels verschenen:
-          op 11 augustus 2011 in Het Laatste Nieuws;
-          op 12 augustus 2011 in Het Belang van Limburg;
-          op 13 augustus 2011 in De Standaard en Het Nieuwsblad.