Weer tentoonstelling in Halmaal

Gedurende twee weekends loopt er weer een tentoonstelling in de deelgemeente van Sint-Truiden Halmaal. Er zijn eveneens heel wat randactiviteiten.

De titel van het initiatief: VRIJHEID.

Gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove was samen met echtgenote Sonja aanwezig bij de officiële opening op zaterdag 28 mei 2022.

Het hoeveelste kunst- en cultuurevenement zou het al niet zijn in Halmaal”, zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove.
Prachtig hoe een aantal buurtbewoners er telkens weer in slagen om in een dorp heel wat kunstliefhebbers aan te trekken om te komen kijken naar de werken van lokale kunstenaars.

Dit jaar nemen meer dan 50 kunstenaars deel.

  

Oorspronkelijk is deze activiteit ontstaan om de verdwenen dorpskermis te vervangen. Dat is ook de reden waarom ik ervan bij de aanvang mee betrokken ben.
Als burgemeester heb ik altijd geprobeerd het lokaal buurtleven opnieuw leven in te blazen, onder andere via het opnieuw laten doorgaan van de lokale kermis waar dat nog mogelijk was en de invoering van het subsidiereglement voor buurtactiviteiten, dat nog steeds bestaat. Maar ook via sponsoring van de Vrienden van de Burgemeester met de opbrengsten van mijn toenmalig jaarlijks bal. Zo hebben wij ook dit initiatief gedurende een aantal jaren financieel ondersteund via het betalen van het nodige promotiemateriaal.

Halmaal bewijst elk jaar dat het mogelijk is om een origineel initiatief op te zetten rond kunst en cultuur met relatief weinig kosten en met betrokkenheid van heel wat dorpsbewoners.
De kwaliteit van de tentoongestelde werken neemt elk jaar toe en zelfs diverse  vormen van actuele en experimentele kunst zijn te bekijken in Halmaal.

Proficiat aan alle deelnemende kunstenaars en aan alle vrijwilligers, in het bijzonder aan bezieler Rohnny Hoewaer.”

Praktisch: zaterdag 4 en zondag 5 mei 2022 van 14 uur tot 18 uur in hoeve Houwaer, Halmaaldorp 10, in zaal Allenthuis Halmaaldorp 14 en in het atelier van Brigitte Aendekerk, Halmaaldorp 132 (’s zondags open vanaf 10 uur).