We doen alles wat we kunnen!

“We doen alles wat we kunnen.”, dat zegt burgemeester Ludwig Vandenhove naar aanleiding van de rellen, die er op dinsdag 28 augustus 2012 geweest zijn met een aantal asielzoekers op de terreinen van het sportcomplex Sint-Pieter.

“Op de locatie zelf zal het aantal politiepatrouilles opgedreven worden, zeker op ogenblikken dat er veel activiteiten zijn, bijvoorbeeld voetbaltrainingen en /of -wedstrijden.
Aan de beoefenaars van de cricketsport werd gevraagd om te gaan spelen op het domein ’t Speelhof, waar een cricketveld ligt op ware grootte en dat zeer geschikt is door de grootte en de vrij vlakke ligging.
Zij hebben hier begrip voor en gebruiken de terreinen op Sint-Pieter in principe enkel tijdens de zomer, omdat er dan toch geen voetbalactiviteiten zijn.
Volgende week zal er eveneens een fysieke afsluiting geplaatst worden rondom het voetbalterrein.

Gisteren is er een overleg geweest met verantwoordelijken van het asielcentrum in Bevingen en  het Federaal Agentschap voor de Opvang van Asieslzoekers (Fedasil), de lokale politie Sint-Truiden -Gingelom - Nieuwerkerken en mijzelf, waar het volgende is afgesproken:

  • de verantwoordelijken van Fedasil en ikzelf hebben gisteren de Afghaanse asielzoekers samengebracht in het centrum van Bevingen om hen duidelijk op hun plichten te wijzen;
  • via het kabinet van de staatssecretaris voor asiel en migratie zullen wij vragen om de asielaanvragen van de personen, die betrokken waren bij de vechtpartijen en waar proces-verbaal is tegen opgesteld, versneld te behandelen, zodat zij weten of ze al dan niet in ons land kunnen blijven en/of uitgewezen worden;
  • de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken zal ook in de omgeving van het asielcentrum (en zelfs in het asielcentrum) de aanwezigheid opdrijven.

In het totaal heeft de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken 3 processen-verbalen (PV‘s) opgemaakt.
4 personen, die bij de onregelmatigheden betrokken waren, zijn inmiddels verplaatst naar een ander asielcentrum en zijn weg uit Sint-Truiden.

Voor zover we op dit moment kunnen inschatten, gaat het niet over structurele problemen tussen bepaalde bevolkingsgroepen, maar eerder om toevallige gebeurtenissen. De moeilijkheden hebben ook niets te maken met bijvoorbeeld overbevolking in het asielcentrum: op dit ogenblik zijn er ongeveer 410 van de 500 ter beschikking zijnde plaatsen bezet.

De grote concentratie van Afghanen en zeker van niet-begeleide minderjarigen is een algemeen bekend probleem in de Belgisch asielcentra.

Alle partijen zullen de komende dagen de situatie extra opvolgen.”

Hierover is op donderdag 30 augustus 2012 een artikel verschenen in De Standaard, Het Belang van Limburg en Het Nieuwsblad en werd een item uitgezonden in Het Nieuws van VTM, op TVLimburg en op Radio2Limburg. Op vrijdag 31 augustus 2012 is er een artikel verschenen in De Standaard, Het Belang van Limburg, Het Laatste Nieuws en in Het Nieuwsblad.