Watchout! brengt soorten in kaart

Op donderdag 3 oktober 2013 werd in het natuurgebied van De Maten, Drijtapstraat in Genk, de app van het Provinciaal Natuurcentrum (PNC) voorgesteld.

We proberen zoveel mogelijk jongeren warm te maken voor natuur in de brede zin van het woord. Dank zij deze app bereiken we hen in hun eigen leefwereld.
De app is bovendien boeiend en leerrijk voor alle leeftijden én elke bezoeker kan er zelfs zelf soorten mee registreren.”, aldus gedeputeerde voor milieu en natuur Ludwig Vandenhove.

Hieronder vindt u het persbericht.

Provinciaal Natuurcentrum lanceert app om soorten te tellen

In het kader van het LSM-project CoMoLa (Communicatie en Monitoring in natuurparken als motor voor Landschapsverrijking) wil het Provinciaal Natuurcentrum (PNC) de eigenheid van de 6 Limburgse natuurparken (Bosland, De Wijers, Haspengouw, Voeren, Kempen-Broek, RivierPark Maasvallei) in kaart brengen.
Door gebruik van nieuwe, moderne technieken spreekt het PNC hiermee de doelgroep jongeren aan.

 

Wandelaars, fietsers, recreanten, jongeren, jeugdbewegingen en alle andere bezoekers van de natuurparken maken via vernieuwende en hippe technieken kennis met 10 typische dier- en plantensoorten per natuurpark: een vlaggenschipsoort – zeg maar een soort om mee uit te pakken - en negen andere soorten. Vanaf vandaag kan iedereen terecht op de gloednieuwe website www.watchoutlimburg.be voor meer informatie en vernieuwende, leuke en constructieve initiatieven die ontwikkeld werden om iedereen – op eigen tempo en maat – een bijdrage te laten leveren aan de kennis over de Limburgse natuur.

Zo kan je vandaag de 60 soorten ontdekken via een de mobiele applicatie WatchOut!. Deze gebruiksvriendelijke app werkt met het laatste snufje “Augmented reality” en een sterke verwevenheid met social media. Download de app op je smartphone via de iStore of Google Playstore en ga op zoek naar de leefgebieden van bijzondere soorten in de Limburgse natuur. Op de website www.watchoutlimburg.be vind je de startlocaties terug!

Na het downloaden van de app, kan je met de camera het omringende landschap bekijken zoals je het nog nooit tevoren zag! De verborgen leefwerelden van de 10 typische soorten uit het door jou gekozen natuurpark verschijnen op je scherm. Klik je op één van de soorten, dan kan je kiezen om meer informatie over deze soort te krijgen of om via de bestaande wandelwegen naar het leefgebied te navigeren. Treed je tot slot binnen in het leefgebied van een door jou gekozen soort, dan kan je zijn/haar leefwereld ontdekken door opnieuw het landschap te scannen met je camera en leuke informatie – of geluiden – van de soort te bekomen.

Doe je een bijzondere ontdekking? Stuur ze door naar het  PNC via de ingebouwde “waarnemingen”-functie. Doe mee en ontdek hoe jij een bijdrage kan leveren aan het verwerven van meer kennis over de Limburgse natuur!

Mag het iets avontuurlijker? WatchOut! verstopte per natuurpark ook één schat. Op www.watchoutlimburg.be vind je een link naar de startlocaties van zes geocaching-routes. Deze schattentochten dompelen je ook onder in de wereld van typische biotopen en soorten. Zeker de moeite waard om eens uit te proberen! Like onze facebookpagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes in verband met onze soorten.

Gedeputeerde voor milieu en natuur Ludwig Vandenhove over het natuurbeleid van de provincie: “We zetten sterk in op het beschermen van de biodiversiteit samen met de verschillende partners. De 3 regionale landschappen, die door de interne staatshervorming onder de bevoegdheid van de provincie vallen, werken hieraan in verschillende projecten en dankzij charters ook samen met de gemeenten. De Limburgse Koepel voor Natuurstudie (LIKONA) en de plantenwerkgroepen werken aan een plantendatabase voor elke regio.
In mei 2013 werd het Limburgs Veldstudiecentrum (LIVEC) als belangrijke partner van PNC officieel voorgesteld. De bedoeling van LIVEC is leerlingen, leerkrachten, vrijwilligers, zelfs de gewone burger, (nog) meer te betrekken bij het natuuronderzoek. Het LIVEC kan sterk bijdragen tot interesse voor de natuur bij kinderen en jongeren.
De app die we vandaag voorstellen past volledig in de leefwereld van de huidige generatie jongeren en zo hopen we met het Provinciaal Natuurcentrum weer wat toekomstige vrijwilligers te kunnen enthousiasmeren.”

 

Zie onder andere Provinciaal Natuurcentrum lanceert app om soorten te tellen. www.limburg-actueel.be, 03-09-2013. Diersoorten ontdekken met je smartphone. De Standaard, 04-09-2013, p.29. App zoekt zeldzame soorten in Limburgse natuur. Het Belang van Limburg, 04-09-2013, p.23.  

Zie ook Limburgs Veldstudiecentrum (LIVEC) hotspot voor ‘citizen science’ in Limburg! van 01-06-2013 en Jeugdbond voor Natuur en Milieu adopteert poel van  25-09-2013 op deze website.

 

Tags: