Wat met de landbouw na PFOS?

De Perfluoroctaansulfonzuur (PFOS)- vervuiling in de omgeving van Zwijndrecht is terecht niet weg te slaan uit de actualiteit.
De bevolking heeft recht op volledige transparantie.

Maar hoe zit het met de landbouwproducten, die in de omgeving geteeld worden?”, vraagt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove zich af.
“Worden de landbouwers vergoed voor de inkomsten, die ze mislopen? En hoe zit het met de communicatie en eventuele campagnes om de teelten opnieuw te promoten als er geen gezondheidsproblemen blijken te zijn?”

In de Commissie voor Landbouw, Visserij en Plattelandsbeleid van woensdag 15 september 2021 vond er een debat plaats rond deze problematiek. Ook Ludwig Vandenhove kwam tussen.

“Het blijft belangrijk om de situatie op te volgen rond Zwijndrecht. Maar hoe zit het met de andere plaatsen in Vlaanderen, die ondertussen vanuit de gemeenten zijn doorgegeven aan de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) en waar eventueel een FPOS-problematiek is? Ook daar moet rekening gehouden worden met de landbouwactiviteiten en de eventuele gevolgen voor de landbouwers en de bevolking.”

Hieronder vindt u de tussenkomst van Ludwig Vandenhove. (1)

 

  • (1) Zie www.vlaamsparlement.be, Commissie voor Landbouw, Visserij en Plattelandsbeleid van het Vlaams Parlement van woensdag 15 september 2021.