Wat gebeurt er met de beuken in de dreef naar Nieuwenhoven?

“Ik krijg heel wat ongeruste telefoons over de toestand van de bomen - lees beuken - in de dreef tussen de Hasseltsesteenweg en het provinciaal domein in Nieuwenhoven”, zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove.

“Wellicht heeft dat te maken dat heel wat Truienaren denken dat ik nog altijd bevoegd ben voor het provinciaal domein Nieuwenhoven, omdat dat in mijn vorig politiek leven -gedeputeerde provincie Limburg- zo was. Dat gebeurt wel meer.

De beuken zijn bijna allemaal gemarkeerd met een rode bol of een kruis.
Betekent dat dat deze beuken gaan verdwijnen?
(1)

De dreef is eigendom van de stad Sint-Truiden.
Wie heeft deze bomen gecontroleerd?
Een private firma?

Uit vorige dossiers is gebleken dat de CD&V-Open Vld-N-VA meerderheid het niet altijd bij het rechte eind heeft als het gaat over het kappen van bomen. Denken we maar aan de illegaal gekapte bomen op Guvelingen en aan de monumentale boom op het binnenplein van de Ursulinen, die we dankzij een tussenkomst van  VOORUIT ook (voorlopig?) hebben kunnen redden. (2)

  

Door een foutief beheer en foutief snoei- en kapwerk langsheen de dreef zijn een aantal beuken aangetast door schorsbrand.
Naar ik verneem, zou er contractueel bepaald geweest zijn hoeveel het aanpalende struweel gesnoeid mocht worden, maar werd dit niet gerespecteerd.
Heeft de stad Sint-Truiden de betrokken firma hierover in gebreke gesteld?
De droogte gedurende enkele zomers, in combinatie met de harde bodem, heeft eerlijkheidshalve mee een rol gespeeld.
Er is veel taksterfte in de kruinen.

Het is algemeen geweten dat een stevige kap van oude aangetaste beuken een grote impact heeft op de overige bomen. Dus is het extra opletten geblazen.

Ik vraag dat de stad Sint-Truiden een tweede advies van een andere gespecialiseerde firma inwint. Immers, beuken worden bij schorsbrand in eerste instantie ingepakt met jutten doeken in de hoop ze zo te kunnen redden in plaats van ze onmiddellijk te kappen.
Dat is de enige mogelijkheid om de - sommige? - beuken te behouden.
Waarom gebeurt dat hier niet?

Zelfs nieuwe bomen aanplanten voor de beuken, die zouden gekapt worden, bijvoorbeeld klimaatbomen, is natuurlijk geen oplossing.
Het duurt jaren eer we dezelfde situatie en begroeiing krijgen.

Alleszins zou de stad, na een nieuwe en dubbele check, een actieve informatiecampagne moeten voeren rond heel deze aangelegenheid. Het provinciaal domein wordt immers druk bezocht door de eigen inwoners, maar zeker ook door heel wat Limburgers. Dus die communicatie zou moeten gebeuren in de dreef zelf en via de verschillende informatiekanalen van de stad (pers; informatieblad; sociale media).

Ja, ik stel een aantal vragen aan het stadsbestuur van Sint-Truiden, die best zouden beantwoord worden vooraleer er effectief één of meerdere bomen gekapt worden.
In deze periode, waarin de strijd tegen de klimaatopwarming meer dan ooit moet opgedreven worden, moet het kappen van bomen echt een uitzonderlijk gegeven blijven.
Dubbel en soms zelfs driemaal checken, is waar het op aankomt.”