Waarom doet Sint-Truiden niet mee met REMI?

“Referentiebudget voor een Menswaardig Inkomen (REMI) is een manier om te berekenen hoe personen met een leefloon of een ontoereikend inkomen toch ‘een menswaardig bestaan’ kunnen hebben”, zegt Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW)- en gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove. “Maar de stad Sint-Truiden wil er niet van weten.

Wij hebben als VOORUIT al enkele malen, zelfs via een bijkomend agendapunt, voorgesteld om dit systeem eveneens in Sint-Truiden toe te passen, maar tevergeefs.
Nu de federale regering zelfs geld uittrekt voor een proefproject om de OCMW’s financieel te ondersteunen om deze berekeningstool te gebruiken, maakt het OCMW van Sint-Truiden er geen gebruik van.
Met dit proefproject krijgen de geïnteresseerde OCMW ’s de tool gratis ter beschikking en extra geld om bij te passen.

REMI is ontwikkeld door de Thomas More Hogeschool. (1)
Er wordt berekend per cliënt exact hoeveel inkomen zij of hij nodig heeft om ‘een menswaardig bestaan’ te kunnen leiden zonder elke persoon over dezelfde kam te scheren.

Er wordt van alles persoonlijk bekeken: samenstelling gezin, chronische ziekte of niet, de exacte woonkosten, aanwezigheid betaalbaar openbaar vervoer in de buurt, etc. Zo wordt er berekend hoeveel geld er binnenkomt en hoeveel dat er buitengaat en zal de steun meer beantwoorden aan de werkelijke behoeften.
Als blijkt dat een persoon of een gezin niet rondkomt op basis van REMI, is het aan het OCMW om te bekijken welke eventuele bijkomende steun nog nodig is.  

In België is er van 365 op 581 OCMW’s geweten dat ze gebruik maken van REMI, in Limburg is dat van 20 van de 42 bekend. (2)

Spijtig dat de cd&v-N-VA-Open Vld-meerderheid in Sint-Truiden geen gevolg geeft aan de VOORUIT-oproep om dit systeem ook toe te passen.

Nu de gemeentelijke financiële toestand er dramatisch aan toe is, is het precies nodig om echte prioriteiten te stellen in het beleid.
Wat is er nu meer prioritair dan elke inwoner ‘een menswaardig inkomen’ te bezorgen?”