vzw Natuurpunt en provincie Limburg stellen eerste Vlaamse moerassoftrak voor

Op dinsdag 29 juli 2014 werd in de Molenbeemden, een natuurreservaat in de Bilzense deelgemeente Spouwen, de eerste Vlaamse moerassoftrak voorgesteld.

Burgemeester Frieda Brepoels en gedeputeerde voor milieu en natuur Ludwig Vandenhove mochten de machine officieel uittesten.

Ludwig Vandenhove: "Ik ben blij dat de vzw Natuurpunt deze softrak officieel voorstelt in Limburg en dan nog in vochtig Haspengouw.
Toen ze mij begin vorig jaar het Life-programma kwamen voorstellen is voor het eerst gesproken over deze machine, die nodig is om te kunnen maaien in gebieden, zoals vochtig Haspengouw.

Dit jaar heeft de provincie Limburg het Life-programma van de vzw Natuurpunt van de nodige co-financiering voorzien. Ik hoop dat dit ook dit jaar nog kan ondanks de besparingen, die we andermaal zullen moeten doorvoeren als gevolg van de beslissingen van de nieuwe Vlaamse regering.
Alleszins zal ik dit sterk verdedigen bij de begrotingsbesprekingen 2015.

En veel groen en natuur moet goed onderhouden worden. Daartoe zijn er naast de talrijke vrijwilligers, waarover de vzw Natuurpunt via vele lokale afdelingen beschikt, eveneens beroepskrachten nodig.
Hopelijk blijven dit soort projecten, onder andere in de sociale economie, overeind onder de besparingsdrang van de nieuwe Vlaamse regering. Het gaat bovendien vaak om de meest kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt.

We hebben het in Limburg vaak over innovatie, meestal over ingewikkelde projecten, in Universiteit Hasselt (UH) en/of hogescholen of aanverwante instellingen, maar dit is eens een andere vorm van innovatie op het terrein. Misschien is de groensector, in dit geval de vzw Natuurpunt, wel te bescheiden.
Waarom zou er geen patent genomen worden op dit idee?".

Wat is de volgende stap?
Iets vinden om het maaisel nuttig in te schakelen voor energievoorziening?

Hieronder vindt u het persbericht.   

Natuurpunt en Provincie Limburg stellen eerste Vlaamse moerassoftrak voor

Contact: Stefan Versweyveld, stefan.versweyveld@natuurpunt.be, 0485-65.78.74

 

Bilzen, 29 juli 2014 - Vandaag neemt Natuurpunt de eerste Vlaamse ‘Softrak 120’ in gebruik, een gespecialiseerde machine die op vraag van de vereniging ontwikkeld werd in Groot-Brittannië om uiterst natte graslanden en moerassen te kunnen maaien. Natuurpunt heeft in Vlaanderen al lange tijd ervaring met het herstellen en beheren van bloemrijke hooilanden in beekvalleien. Tot nu toe was het meestal zwaar handwerk omdat veel natte percelen niet kunnen bereikt worden met een tractor. Het herstellen en beheren van een grote oppervlakte natte graslanden is echter cruciaal voor het overleven van honderden bedreigde planten- en diersoorten zoals wilde orchideeën en de zeggekorfslak.

 

Met de ervaring van Natuurpunt en de steun van Europese Unie en de Provincie Limburg werd met het Engelse bedrijf LogLogic de ‘Softrak 120’ ontwikkeld. Bijna 3 jaar werd er gewerkt aan de ontwikkeling van het op maat gemaakte toestel. Het resultaat is een innovatief rupsvoertuig met een bandendruk die zo laag is dat het voertuig minder druk uitoefent op de gevoelige, natte graslanden dan een mens. Hierdoor kan meer natuur op een efficiëntere en duurzame manier hersteld en beheerd worden. Het moerasrupsvoertuig is het eerste van drie voertuigen die speciaal voor dit werk in Vlaanderen zullen ingezet worden om de Europese natuurdoelstellingen te realiseren.

 

In de Molenbeemden, een natuurreservaat in de Bilzense deelgemeente Spouwen, zal de Softrak worden ingezet voor het herstel en het beheer van waardevolle en Europees beschermde graslanden in de vallei van de Molenbeek. Door deze verlaten en totaal verruigde graslanden opnieuw te maaien geven we zeldzame planten zoals wilde orchideeën een nieuwe kans. In de Molenbeemden komt ook op enkele plaatsen nog zeggekorfslak voor, een zeer zeldzame en beschermde slakkensoort. Met deze werken willen we het leefgebied voor deze soort uitbreiden zodat ze hier kan verder leven.

 

De nieuwe Softrak 120 wordt niet toevallig voorgesteld in Limburg. De provincie herbergt liefst 40% van het volledige Vlaamse Natura 2000-netwerk, een netwerk van aaneengesloten Europees beschermde natuurgebieden. De ontwikkeling van de Softrak en de beheerwerken passen in het Europese natuurherstelproject Life+ Vochtig Haspengouw. Om de bedreigde natuur van in de valleien van de Mombeek en de Demer te beschermen krijgt Natuurpunt van 2012 tot 2018 Europese subsidies via het natuurfonds LIFE+. Dat is een Europese instrument dat onder meer projecten financiert om het Natura 2000-netwerk van topnatuurgebieden te verbeteren.

 

Zie ook Ludwig Vandenhove bezoekt LIFE-project ‘Itter en Oeter’ van 21-03-2014 op deze website.