Vragenuurtjes

Vragenuurtjes: ik heb ze meegemaakt in de Kamer van Volksvertegenwoordigers, in de Senaat en nu in het Vlaams parlement.
Ondertussen zijn ze 'vervallen' tot 'optredens' in de live uitzendingen vanuit de Kamer of het Vlaams parlement.

"Sinds die live uitzendingen heb ik in de Kamer nog zelden zogeheten actuele vragen gesteld. En  nu zeker niet meer in het Vlaams parlement, dat laat ik aan de jongere collega's over, die nog nood hebben aan bekendheid en veel aandacht in de media", zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.
"Het is voor mij misschien het beste voorbeeld hoe de media en de communicatie de inhoud in de politiek verdrongen hebben.
Onlogisch? Neen, want democratie en politiek moeten de afspiegeling zijn van de samenleving en de maatschappelijke evolutie gaat nu éénmaal in diezelfde richting.
Een goede evolutie? Volgens mij niet, het draagt bij tot het steeds verder afbrokkelen van het imago van de politiek.

Beter en korter dan muzikant en cabaretier Senne Guns zou ik het niet kunnen zeggen.(1)

"Gelukkig zijn er ter lering en vermaak nog de live uitzendingen van het vragenuurtje in het federaal parlement.

Hier roepen mannen en vrouwen de regeringsleiders ter verantwoording door om de beurt vooraf voorbereide vragen te stellen. Daarna krijgen ze dan één lang gebundeld en vooraf voorbereid antwoord. Om tot slot allemaal om de beurt nog een keer te mogen herhalen wat ze de eerste keer ook al zeiden.

Al wat ze zeggen, is bovendien een dag eerder ook al gezegd op televisie, in kranten of aan een of andere online toog. In België zijn er in zes parlementen zes van dit soort vragenuurtjes, dus de gemiddelde r-waarde van een parlementaire vraag maakt elke covid-mutatie stikjaloers. Een logge tanker in het midden van de storm van de eeuw."