Voor elke Truienaar een mondmasker?

“Als het van ons als sp.a afhangt wel. Dan krijgt elke inwoner van Sint-Truiden een gratis mondmasker in de strijd tegen Covid-19”, zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove.

Fractieleider Gert Stas heeft dit punt toegevoegd aan de online gemeenteraadszitting van maandag 27 april 2020.

Hieronder vindt u de perstekst.

Sint-Truiden is hard getroffen in deze coronacrisis, maar gelukkig lijkt een dalende trend zich ingezet te hebben. Het is dringend nodig om onze stad goed voor te bereiden op een geleidelijke afbouw van de coronamaatregelen. Sint-Truiden met zijn armere en oudere bevolking loopt groot risico om bij een eventuele heropflakkering opnieuw zwaar in de klappen te delen.

Mondmaskers zullen onmiskenbaar een belangrijk deel zijn van de exitstrategie. Daarbij komt dat, alle goede initiatieven ten spijt, niet iedereen zelf een mondmasker kan stikken, of online bestellen. Het aanbod bij de lokale handel is dan weer te beperkt en prijzig. Daarnaast blijft het ook onduidelijk welk type mondmasker geschikt is én hoe het te gebruiken. Sommige burgers zullen het heft in eigen handen nemen, sommigen zullen ‘foert’ zeggen en en velen zullen verweesd achter blijven. De stad heeft hier een rol te spelen. De inzet is hoog.

Gemeenten als Leuven, Lubbeek, Mechelen, Zottegem, ... hebben al beslist om mondmaskers voor hun inwoners te voorzien. Sint-Truiden kan, om bovengenoemde redenen écht niet achter blijven. Blijven wachten op andere instanties is in onze situatie spelen met vuur.

Wie maskers? Wat maskers?

Er zijn vele types mondmaskers te verkrijgen en elke gemeente kiest zoals het voor hen best past. Leuven en Mechelen en Lubbeek, bijvoorbeeld, hebben gekozen voor een herbruikbare duurzame en wasbare versie. Gezien de onzekerheid over de duur van de epidemie lijkt dit een zeer verdedigbare keuze.

Omdat enerzijds de maskers vooral nut hebben voor volwassenen en het aandeel van kinderen in de corona-epidemie nog onduidelijk is, raden we aan om mondmaskers te voorzien voor elke Truienaar ouder dan 12 jaar.

Bij de uiteindelijke keuze wordt best raad gevraagd aan de medische staf van het Sint-Trudo ziekenhuis.

Om het financiële plaatje van deze onmisbare aankoop te verlichten kan misschien de afspraak met parkeerbeheerder Indigo herbekeken worden. De beslissing tot gratis parkeren in onze quasi winkelloze stad kost de Truienaar 70.000 euro per maand.

Samengevat

Sp.a Sint-Truiden wil dat de stad overgaat tot het aankopen van 40.000 herbruikbare mondmaskers. Deze mondmaskers dienen gratis verdeeld te worden onder de Truidense bevolking ouder dan 12 jaar en de verdeling van deze maskers dient minstens te gebeuren voor 15 mei.

  • Foto: Gert Stas