Voeren!

Voor de 14e maal trok een Sint-Truidense afvaardiging van vertegenwoordigers van oudstrijdersverenigingen, heemkundige kringen en het Historisch Centrum Luchtmachtbasis Brustem, onder leiding van burgemeester Ludwig Vandenhove, naar Voeren.

Er werden bloemen neergelegd aan de gevel van het ‘huis Knuts’ (bij de familie Hermans -Engelbosch) en in Voeren in de raadszaal in aanwezigheid van de Voerense burgemeester Huub Broers en een afvaardiging van het gemeentebestuur.

Ook recentere tradities moeten in ere gehouden worden.”, zegt burgemeester Ludwig Vandenhove.

Dit jaarlijks bezoek aan Voeren is ontstaan in 1998 uit dankbaarheid vanwege de inwoners uit Sint-Truiden tegenover de plaatselijke bevolking van Remersdaal, een deelgemeente van Voeren.
De lokale bevolking ontfermde zich bij het begin van de eerste wereldoorlog over 166 gevangen genomen leden van de Sint-Truidense burgerwacht, die door de Duitse bezetter gedwongen werden om te voet naar Aken te marcheren.
In Remersdaal kregen zij voedsel, drank en verzorging van de bevolking.
Meer historische informatie vindt u in de tekst ‘Sint-Truiden laat Voeren niet los!’ van 23 augustus 2006 op deze website.

In de namiddag bracht de Sint-Truidense delegatie een toeristisch bezoek aan het Gallo-Romeins Museum in Tongeren en voor de terugreis was er een afsluitend etentje in restaurant ‘Gasthof Delicia’.

“In het begin werd ik nog al eens vergezeld door andere politici, maar inmiddels trek ik al enkele jaren alleen (en eenzaam) naar Voeren.”, besluit Ludwig Vandenhove.
“Ik voel mij dan steeds een echte ‘burgervader’, die zijn stadsgenoten begeleidt.”

Zie onder andere de tekst  ‘Kunstwerk Jos Schrijnemakers in nieuwe gemeenteraadszaal Voeren’ van 16 augustus 2011 op deze website.