Vlaams subsidieregister

“Het Vlaams subsidieregister biedt een overzicht van alle subsidies, die Vlaanderen geeft en dat is een goed instrument”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove. “Maar we moeten uitkijken dat we het goed aanwenden.

Ik deed een tussenkomst namens VOORUIT tijdens de plenaire vergadering van het Vlaams parlement op woensdag 1 maart 2023.

Het is zeer gevaarlijk om er bepaalde subsidies uit te halen, bijvoorbeeld om de éne of andere organisatie, al dan niet gewild, in een kwaad daglicht te plaatsen.
Uit diverse berichten in de media de laatste weken hebben we kunnen vaststellen dat dit helaas al het geval is.

Vlaanderen staat er al 'eeuwen' voor bekend om sterk te opteren voor het zogeheten subsidiariteitsprincipe: organisaties voeren activiteiten uit, de overheid betaalt, lees subsidieert hen ervoor (bijvoorbeeld het vrij onderwijs en de brede welzijnssector).
Ik ben met VOORUIT voor een sterke overheid en voor mij mag die overheid gerust zelf meer doen, ik ben voor een fundamenteel debat ter zake.
Het subsidieregister mag hier niet voor gebruikt of beter misbruikt worden. Trouwens, ik stel vast dat de Vlaamse overheid steeds meer privatiseert en taken afstoot, maar dat valt dan blijkbaar niet onder het gegeven van dit subsidieregister.

Bepalen welke organisaties en/of instanties Vlaamse subsidies krijgen, vraagt een inhoudelijk debat en mag niet beschouwd worden als een technisch financieel instrument, zoals de uitgavennormen, de spending reviews en/of de brede heroverwegingen.
In diezelfde context moeten we ervoor opletten dat dit subsidieregister niet zal aangewend worden door de Vlaamse regering als een instrument om te besparen.
Het moet een middel blijven, geen doel op zich worden.

De Inspectie van Financiën heeft blijkbaar een onderzoek gedaan naar de subsidiestromen vanuit Vlaanderen naar de diverse deelorganisaties van de vzw Natuurpunt.
Ik vroeg Vlaams minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed Mathias Diependaele (N-VA) wat hiervan de bedoeling is en waarom precies deze organisatie in het vizier komt.”

Hieronder vindt u de tussenkomst van Ludwig Vandenhove. (1)