Villa Empain: een aanrader

Op zaterdag 27 maart 2021 hebben mijn echtgenote Sonja en ik een bezoek gebracht aan de tentoonstelling ‘The Light House’ in Villa Empain in Brussel, Franklin Rooseveltlaan 67.

“Een bezoek aan tentoonstellingen in Villa Empain is een aanrader”, zegt Ludwig Vandenhove.
“Sonja en ik hadden al vaak het voornemen gehad om er eens een bezoek te brengen, maar nu is het er eindelijk van gekomen.

Momenteel loopt nog de tentoonstelling ‘The Light House’ tot en met zondag 18 april 2021.
Zoals de titel al laat vermoeden, gaat het om een expositie en constructies rond licht en hoe ze kunnen beleefd worden.
‘The Light House’ beslaat bijna 60 jaar artistieke werken en toont verschillende verschijningsvormen van licht
.
Er zijn drie delen: in Villa Empain, een lichtpad dat de Franklin Rooseveltlaan transformeert en op diverse andere locaties buiten Villa Empain.

De tentoonstelling zet aan tot reflectie over het licht en zijn universele verschijningsvormen.
Ze verkent de verschillende dimensies, die het licht in de kunst omvat en biedt het publiek de mogelijkheid om verschillende sensaties te ontdekken, die door het licht worden uitgelokt
.

   

Kunstwerken in en rond licht zijn altijd iets bijzonders. Ze opstellen en tentoonstellen vergen ook steeds de nodige inventiviteit en originaliteit.
Ik kan erover meespreken vanuit het initiatief van de vzw Kunst Groen ‘Eén kuub licht’, die in december 2009 georganiseerd is in en rond het Politiehuis in Sint-Truiden, de Naamsevest en in de Zoutkist van de Koninklijke Kunstkring Sint-Truiden.

In tegenstelling tot het initiatief in Sint-Truiden met hoofdzakelijk niet-professionele kunstenaars gaat het in ‘The Light House’ om internationale, professionele kunstenaars.
De combinatie van deze lichttentoonstelling met de historische omgeving van de Villa Empain geeft iets unieks.

Villa Empain en de ligging in één van de vele mooie buurten in Brussel is op zich al een bezoek waard: het gebouw met de vele kamers, de tuin en er bijna vlak achter het Terkamenerbos dat op dat gedeelte autovrij gemaakt is.

  

Samen met ‘The Light House’ loopt er een initiatief rond Aleppo.
Aleppo is één van de oudste steden ter wereld en ligt er nu heel verwoest en kapotgeschoten bij als gevolg van de Syrische burgeroorlog.
Via beelden wordt de huidige situatie getoond en uitgelegd hoe er via 3D of driedimensionaal en andere technieken getracht wordt de oorspronkelijke situatie te visualiseren met het oog op een eventueel toekomstige restauratie.   

Voor mij bevestigt dit museumbezoek en de omgeving errond nog maar eens dat Brussel een sterk onderschatte stad is.”

 

Tags: