Uitspraak: "Oproepen om niet te gaan stemmen: zwaar straffen!"

Ik vind het onverantwoord dat sommigen, vooral bekende Vlamingen, zoals Stijn Meuris, oproepen om niet te gaan stemmen bij de komende federale parlementsverkiezingen van zondag 13 juni 2010.


Beseffen deze personen dan echt niet meer, weliswaar (misschien) als gevolg van alle actuele politieke problemen, hoe dankbaar ze mogen zijn te mogen leven in een democratie waar ze mogen (moeten) gaan stemmen en waar ze vrij hun mening kunnen verkondigen?

Voor mij nog maar eens het bewijs dat we er alles moeten aan doen, te beginnen in het onderwijs, om burgers in het algemeen en kinderen en jongeren in het bijzonder, meer vertrouwd te maken met begrippen als burgerzin, democratie, etc.

We vinden democratie blijkbaar zo vanzelfsprekend dat we er niet meer wakker van liggen en er zelfs constant (kunnen) tegen schoppen.
Zie onder andere de tekst ‘Ludwig Vandenhove gastdocent aan het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen (HIG)!’ van 4 april 2010 op deze website.

En als Stijn Meuris dan als argument aanhaalt dat het hem te doen is om ex-premier Yves Leterme, die arrogant voor de vijfde keer op rij het ontslag van zijn regering gaat aanbieden bij de Koning, moet hij dat zeggen aan de bevolking en oproepen om voor die man en/of zijn partij niet meer te stemmen. Maar tussen dat zeggen en de bevolking oproepen om niet te gaan stemmen, ligt een hemelsbreed en zelfs principieel verschil!

Wat mij betreft, is de boodschap voor personen, die publiek oproepen om niet te gaan stemmen en dat uiteindelijk ook niet doen, duidelijk: het gerecht moet een voorbeeld stellen en er streng tegen optreden!