Truienaar slachtoffer van politieke afrekening!

Dit is de samenvatting van de begroting 2010 en de meerjarenplanning van de stad Sint-Truiden, die CD&V en Open VLD tegen Lijst-Burgemeester (sp.a-Groen!) in opgesteld en gestemd hebben.

Wat voor insiders in de politiek in Sint-Truiden al lang duidelijk is, namelijk dat er een nieuwe feitelijke meerderheid van CD&V en Open VLD is zonder, of moet ik zeggen tegen, Lijst Burgemeester (sp.a - Groen!), wordt nu, naar aanleiding van de begroting 2010, ook voor de gemiddelde Truienaar duidelijk.

 

Tijdens de gemeenteraad van dinsdag 30 maart 2010 hebben diverse leden van Lijst-Burgemeester (sp.a-Groen!) hieromtrent tussenkomsten gedaan.

 

 

Hieronder vindt u een samenvatting aan de hand van de tussenkomst van fractieleider Marleen Thijs.

 

 

 

 

Lijst Burgemeester (sp.a - Groen!) buiten spel gezet bij begroting 2010!

 

 

Mijnheer de voorzitter
Beste collega’s

 

 

Wat voor insiders in de politiek in Sint-Truiden al lang duidelijk is, namelijk dat er een nieuwe feitelijke meerderheid van CD&V en Open VLD is zonder, of moet ik zeggen tegen, Lijst Burgemeester (sp.a - Groen!), wordt nu, naar aanleiding van de begroting 2010, ook voor de gemiddelde Truienaar duidelijk.

 

 

Ondanks de pogingen van Lijst Burgemeester (sp.a - Groen!) om rond deze begroting tot een compromis te komen en verschillende bemiddelingsvoorstellen met zelfs betrokkenheid van de provinciale partijleidingen, hebben CD&V en Open VLD in Sint -Truiden hun begroting 2010 gepresenteerd.
Hierin zijn vooral de posten van de sp.a-schepenen en -burgemeester verminderd, zodanig dat zij een aantal van hun bevoegdheden zelfs niet meer ernstig kunnen uitoefenen en een aantal concrete projecten niet meer kunnen realiseren.

 

 

Het ergste is dat de bevolking en/of specifieke categorieën getroffen worden.

 

 

Welke logica zit er nu in, als er besparingen moeten gebeuren, dat deze bijna uitsluitend gebeuren in bevoegdheden, die al dan niet toevallig bij de sp.a-schepenen en -burgemeester zitten?
Dit heeft met beleid en het ernstig besturen van de stad Sint-Truiden niets te maken, enkel met kleine partijpolitieke spelletjes.

 

 

Een aantal andere fractieleden,onze schepenen en de burgemeester zullen hier later verder op ingaan voor wat bepaalde bevoegdheden betreft, zij het zonder volledig te zijn, want dan zou deze gemeenteraadszitting wellicht morgenvroeg nog niet beëindigd zijn.

 

 

Enkele voorbeelden:

 

 

- schrapping van de aanwerving van bijkomende beroepsbrandweervrouwen/-mannen, ondanks het rapport van de federale overheidsdienst (FOD) Binnenlandse Zaken dat zelfs stelt dat er in totaal 16 bijkomende beroepsbrandweermannen zouden moeten aangeworven worden.
O
ns voorstel was om in fases te werken, te weten 4 per jaar.
Uiteindelijk waren we teruggevallen op 1 per jaar, maar dat is zelfs niet weerhouden;

 

- schrapping van heel wat toelagen, zodanig dat subsidies aan een aantal verenigingen van ontwikkelingssamenwerking niet meer kunnen uitbetaald worden en sensibiliserende initiatieven qua integratie en ontwikkelingssamenwerking moeten teruggeschroefd worden en een aantal activiteiten met betrekking tot de jeugd en de oud-strijders niet meer kunnen plaatsvinden;

 

- er is heel erg ‘gesnoeid’ in de bevoegdheden van schepen van groen en milieu
Filip Moers (onderhoud wandelwegen, snoei- en maaiwerken, bebloemingswedstrijd, bloemtorens in buurten, dorpen en wijken, schrapping in de werkingskosten en personeelskosten), zodanig dat een ernstig groen- en milieubeleid zelfs op de helling komt te staan;

 

- de seniorengids met alle activiteiten voor de senioren van Sint-Truiden kan niet meer gemaakt en verspreid worden, omdat het voorziene bedrag op nul geplaatst is;

 

- er is ernstig bespaard op de sociale werkplaats ‘De Ploeg’, nochtans precies mensen, die het in deze moeilijke tijden financieel nodig hebben en die er bovendien voor zorgen dat heel wat vormen van kleine overlast, waar de burger echt van wakker ligt, aanpakken (bijvoorbeeld hondenpoep, sluikstorten, zwerfvuil, etc);

 

- niet -uitbetaling van de verwarmingstoelage voor personen en families, die het minder goed hebben, etc.;

 

- een aantal tarieven worden verhoogd op het vlak van sport, dus in de bevoegdheid van sp.a-schepen van sport
Bert Breesch;

 

- serieuze beperking van de toelagen, die aan jeugd- en sportinfrastructuur en buurthuizen worden gegeven bij aanpassings- of renovatiewerken.

 

 

 

Aan de andere kant is het frappant dat er, ondanks het feit dat er moet bespaard worden, precies een aantal nieuwe initiatieven in de begroting staan en/of andere posten serieus verhoogd worden, maar die vallen dan steeds onder de bevoegdheid van CD&V en Open VLD.

 

 

Ook hier enkele voorbeelden:

 

 

- in totaal 2.370.000 euro voor aankoop gronden, uitrusting en buitengewoon onderhoud, beveiliging en aanleg evenementenzone op het voormalig militair domein Brustem;

 

- de toelage aan Trud’Or stijgt van 125.000 naar 130.000 euro;

 

- nieuwe post “Veiligheidsadvies zelfstandig ondernemen ten bedrage van 14.500 euro;

 

- nieuwe post promotie onderwijs voor 10.000 euro terwijl het gemeentelijk onderwijs al enkele jaren werd afgestoten naar het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschapen het vrije katholieke net.

 

Lijst Burgemeester (sp.a - Groen!) betreurt uiteraard deze situatie, maar zal zich ondanks alles positief blijven opstellen in het college van burgemeester en schepenen en de gemeenteraad en proberen dingen te realiseren, die realistisch en betaalbaar zijn en die dicht bij de burger staan, zoals dit ook de afgelopen 15 jaar het geval is geweest sedert de sp.a vanaf 1 januari 1995 opnieuw de stad Sint-Truiden mee bestuurt.
Sp. a heeft in deze één voordeel: de burger kan onze realisaties zien, CD&V en Open VLD spreken nu vooral over allerlei plannen, of moet ik zeggen luchtkastelen.

 

 

In verband met deze begroting 2010 wil Lijst Burgemeester (sp.a - Groen!) de volgende punten ook nog eens duidelijk stellen:

 

 

- in de twee legislaturen 1995-2000 en 2001-2006 werden de begrotingen telkens in de maand januari goedgekeurd en werd met de voorbereiding hiervan al gestart in september van het jaar ervoor.
Sedert schepen Roland Duchatelet deze bevoegdheid van financiën heeft, blijkt deze begroting altijd maar later op de gemeenteraad te komen.
Iedereen zijn verantwoordelijkheid, maar dit is zeker niet de verantwoordelijkheid van Lijst Burgemeester (sp.a - Groen!), wel van de schepen van financiën!;

 

- hetzelfde geldt voor de stedelijke adviesraden.
In het verleden kregen zij steeds de kans om hun advies te geven over hun beleidsdomein in de begroting en werd het budget qua subsidies aan de verenigingen jaarlijks met 2 % verhoogd.
Dit jaar is dit niet het geval.
Zelfs de Stedelijke Adviesraad voor Leefmilieu (STAL), die decretaal advies moet geven, willen we een aantal Vlaamse subsidies niet verliezen, is pas in allerlaatste instantie geraadpleegd.
Schepen
Filip Moers zal hier nog verder op ingaan; 

 

- als er moet bespaard worden, wou/wil Lijst Burgemeester (sp.a - Groen!) hierin ook zijn verantwoordelijkheid opnemen, net zoals dit in het verleden is gebeurd. Ook hier spelen de concrete cijfers en feiten uit het verleden in ons voordeel (beheersing personeelsuitgaven; overgave van het gemeentelijk onderwijs aan het Onderwijs van de Vlaamse gemeenschap GO! en het vrije net; privatisering slachthuis; etc.);
En wat de personeelskosten betreft, zijn wij altijd consequent geweest en ik citeer uit mijn tussenkomst naar aanleiding van de begroting 2009: “overraming ingreep in het personeelsbestand en de personeelskosten.
Is de ingreep in het personeelsbestand en dit in functie van de meerjarenplanning wel realistisch en haalbaar?”.
Het duidelijker zeggen kan niet en dit is letterlijk terug te vinden in het verslag van de gemeenteraad van maandag 30 maart 2009;

 

- het aanhoudend verwijzen naar het gegeven dat de huidige financiële problemen bij de stad Sint-Truiden, die trouwens niet zo groot zijn als CD&V en Open VLD voorstellen, zou te maken hebben met de 13 personeelsleden, die Lijst Burgemeester (sp.a - Groen!) in dienst gehouden heeft, is niet ernstig.
Nogmaals, het gaat over personen, die al jaren in dienst zijn bij de stad Sint-Truiden enerzijds in vervanging van functies van personen met een loopbaanonderbreking, anderzijds in functies, die eigen zijn aan een stad van de omvang van Sint-Truiden, zoals de ambtenaar voor ontwikkelingssamenwerking, een ambtenaar op de integratiedienst en een tewerkstellingsambtenaar.
Hoe leg je uit dat mensen zouden ontslagen worden, terwijl CD&V en Open VLD precies bijkomend personeel willen aanwerven, bijvoorbeeld afdelingshoofd personeelsdienst, waar wij, als er toch bespaard moet worden, onze twijfels over hebben.
Dan kiezen wij liever voor 1 brandweervrouw/ -man per jaar: de veiligheid in het algemeen en de brandveiligheid in het bijzonder gaan voor alles.
En wat de personeelskosten betreft, zijn wij altijd consequent geweest en ik citeer uit mijn tussenkomst naar aanleiding van de begroting 2009: “overraming ingreep in het personeelsbestand en de personeelskosten.
Is de ingreep in het personeelsbestand en dit in functie van de meerjarenplanning wel realistisch en haalbaar?”.
Het duidelijker zeggen kan niet en dit is letterlijk terug te vinden in het verslag van de gemeenteraad van 30 maart 2009;

 

- deze begroting weerspiegelt geen lange termijnvisie.
Het beste voorbeeld vormt het gebrek aan een coherent personeelsbeleid.
Het managementteam heeft maanden gewerkt aan een voorstel tot herziening van het personeelsorganigram, waarvan niets terug te vinden in deze begroting en/ of de meerjarenplanning. Hetzelfde geldt voor de rechtspositieregeling, die precies ook mogelijkheden laat om personeel te motiveren en goed werkende personeelsleden te belonen.

Dit debat durven CD&V en Open VLD blijkbaar niet aan;

 

- een ander voorbeeld in dat verband is de begroting van het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW): pas goedgekeurd tijdens de gemeenteraad van maandag 15 maart 2010 en de eerste begrotingswijziging in verband met de maaltijdbedeling (wagen en personeelslid) is al een feit;  

 

- in 2007 hebben CD&V, Open VLD en Lijst Burgemeester (sp.a –Groen!) unaniem een beleidsnota goedgekeurd om tegen het einde van deze legislatuur,dus tegen einde 2012, 0,7 % van de begroting te besteden aan duurzaam beleid, integratie en ontwikkelingssamenwerking.
CD&V en Open VLD komen hier nu op terug.

 

 

 

 

Lijst Burgemeester (sp.a - Groen!) zal, in de mate dat ze hiertoe de mogelijkheid krijgt, de stad verder op een constructieve manier mee blijven besturen en voor het vorige zullen we onze oppositierol, waarin we ongewild gedrongen worden, opnemen. Met andere woorden, telkens alternatieven voorstellen voor CD&V en Open VLD-plannen waar wij niet in geloven en/of mee akkoord zijn en dit ook duidelijk aan de bevolking laten weten.

 

 

Indien u de tussenkomsten van de andere fractieleden wenst, stuur dan een mail naar burgemeester@sint-truiden.be