Tentoonstelling Albert Geerts in volkshuis Curieus

Tot en met zondag 18 april 2010 stelt de heer Albert Geerts zijn werken, pastelschilderijen, tentoon in volkshuis Curieus.


De officiële opening vond plaats op vrijdag 2 april 2010.

Na het welkomstwoord door voorzitter Ann Knaepen van Curieus Sint-Truiden, verzorgde burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger de inleiding.

Ludwig Vandenhove: “Ik weet niet echt meer welke beelden ik mij als kind nog het meest of het eerst herinner van Albert Geerts: als keeperstrainer bij de Koninklijke Sint-Truidense Voetbalvereniging (KSTVV) of als politieman.

Nadien, toen ik op 1 januari 1995 burgemeester van Sint-Truiden werd, heb ik hem vooral leren kennen als een pionier, die binnen het politiekorps bezig was met drugpreventie.
Zijn voordrachten in scholen, voor serviceclubs, voor verenigingen, etc., vormen nog steeds de basis voor de manier waarop de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken momenteel omgaat met drugpreventie. Dit wil zeggen met voorbeelden van allerlei verslavingsmiddelen ‘de boer optrekken’.
Er is maar één verschil: nu gebeurt het hoofdzakelijk via powerpointpresentaties, Albert deed het in zijn tijd hoofdzakelijk met ‘echte’ middelen, die in beslag genomen waren.

Albert was ook lang verantwoordelijk voor het toewijzen van de plaatsen voor foorreizigers en marktkramers, maar ongeveer samenvallende met mijn burgemeesterschap wijzigde de wetgeving dat dit niet meer mocht gebeuren door politiemensen, maar door burgerpersoneel.

Ik ken Albert tevens als zijnde zeer actief binnen Sint-Vincentius Sint-Truiden en de laatste tijd heb ik met hem in dat verband heel wat contacten gehad, onder andere met het oog op de nieuwe huisvesting van deze vereniging.

Tot slot ken ik Albert van zijn kunstwerken.
Ik heb al dikwijls de gelegenheid gehad ze te bekijken, onder andere in het politiehuis, maar ben bijzonder blij dat hij nu te gast in volkshuis Curieus.
Ik bewonder zijn geduld waarmee hij zijn werken maakt, maar ben tegelijkertijd een beetje jaloers dat ik zulk geduld niet kan opbrengen.
Het meest treffend aan zijn werken zijn de talrijke typisch Sint-Truidense beelden en/of omgevingen.

Doorheen alles wat Albert gedaan heeft of nog steeds doet, is er één constante: het sociale!
Indien er meer mensen zoals Albert zouden zijn, zou onze maatschappij er een stuk beter en minder individualistisch uitzien.

Tijdens de opening werd er ook een werk met de drie traditionele torens van de Grote Markt van de heer Albert Geerts geveild, waarvan de opbrengst integraal naar Sint-Vincentius gaat.
Het werk bracht 322,00 EUR op.
Bedankt Albert!

U kan de werken bezichtigen in volkshuis Curieus, Breendonkstraat 46, 3800 Sint-Truiden.
Openingsuren: zaterdag en zondag van 14.00 tot 18.00 uur.

Zie onder andere de tekst ‘Kermis en kunst!’ van 10 september 2009 op deze website.