Stad Sint-Truiden reikt dit jaar 632 verkeersbrevetten uit!

 “Verkeersopvoeding moet op zo jong mogelijke leeftijd beginnen.
Kinderen leren om actief deel te nemen aan het verkeer, is investeren in de duurzame mobiliteit van morgen.”, zegt burgemeester Ludwig Vandenhove.

Leerlingen van het kleuter- en lager onderwijs kunnen in de stad Sint-Truiden sedert 7 jaar een brevet halen van meestapper, startstapper, vaardige stapper, superstapper, startfietser, vaardige fietser of superfietser.
Hiervoor moeten de kinderen aantonen dat ze de vereiste vaardigheden onder de knie hebben. Leerkrachten begeleiden de klassen doorheen het schooljaar, bereiden hen voor op de verschillende proeven en maken zodoende van hun verkeerslessen praktijklessen.

 

 

 

Een kind wordt met een brevet niet alleen beloond voor haar/zijn inzet, kennis en vaardigheid, het stelt de ouders ook gerust.
Als ze weten dat hun kind zich (verder) heeft ontwikkeld als verkeersdeelnemer, zullen ze sneller geneigd zijn om dochter of zoon naar school te laten stappen of fietsen. Dit komt bovendien de veiligheid ter hoogte van schoolpoorten ten goede. Tenslotte leren zowel de kinderen, als de ouders zich gezonder en milieuvriendelijker verplaatsen.

 

 

632 kinderen bewezen dit jaar vaardigheden onder de knie te hebben, zoals het oversteken op een zebrapad bij verkeerslichten, het omkijken over de linkerschouder, het fietsen over een smalle strook, het slalommen met de fiets tussen hindernissen, ….
We kregen er in totaliteit 125 meestappers, 104 startstappers, 88 vaardige stappers, 61 superstappers, 116 startfietsers, 78 vaardige fietsers en 60 superfietsers bij.

 

 

De uitreiking van de brevetten gebeurde dit jaar in de gemeenschapsschool voor buitengewoon lager onderwijs De Bloesem en burgemeester Ludwig Vandenhove was er ook weer persoonlijk bij.

 

 

De volgende scholen namen dit jaar deel:
-Vrije basisschool Heilig Hart Sint-Trudo (Stenaartberg)
-
Vrije basisschool Heilig Hart Sint-Trudo (wijkschool Bevingen)
-
Vrije basisschool Heilig Hart Sint-Trudo (wijkschool Zepperenweg)
-Gemeenschapsbasisschool ‘de Zonnebloem’ Wilderen
-De Bloesem - gemeenschapsschool voor buitengewoon lager onderwijs

 

 

 

 

 

“Uniek aan dit project is dat de uitreiking elk jaar gebeurt in een andere school, afwisselend per net, de andere scholen gaan daar dan netoverschrijdend naartoe.

 

Dit lijkt misschien logisch, maar in heel wat andere steden en gemeenten is dit (nog altijd) niet zo.”, zegt
Ludwig Vandenhove.
Dit jaar was De Bloesem aan de beurt.

 

In totaliteit bereikte deze actie de afgelopen 7 jaar al meer dan 4528 leerlingen, die een brevet behaalden in 13 Sint-Truidense scholen.

 

 

 

 

 

Leerling Michiel Decoopman, één van de deelnemers, was jarig.
Van harte proficiat!

 

 

Zie onder andere de tekst ‘Stad Sint-Truiden reikt dit jaar meer dan 800 verkeersbrevetten uit!’ van 12 juni 2008 en ‘Velodroomweek: leerlingen, leerkrachten, directies en (groot)ouders weer enthousiast!’ van 16 mei 2011 op deze website.

 

 

Hierover is onder andere een artikel verschenen in Het Belang van Limburg van 21 juni 2011 en op Truienaar.be.