Sp.a wil een betere ventilatie in elk klaslokaal

“Sp.a-fractieleider Gert Stas heeft dit al voorgesteld tijdens de laatste gemeenteraad in Sint-Truiden op maandag 22 februari 2021.
Er zijn gemeenten, die hiervoor subsidies voorzien.
Sp.a-collega Caroline Gennez (samen met collega’s Hannelore Goeman en Katia Segers) heeft er een resolutie over ingediend in het Vlaams parlement (1) (2)”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

CO2- meters moeten ‘normaal’ worden”, zegt Ludwig Vandenhove. “Waarom ze bijvoorbeeld niet plaatsen in alle openbare gebouwen?
Nu kunnen ze belangrijk zijn in de strijd tegen Corona.
Een goede luchtcirculatie doet de virale druppeltjes in de lucht snel oplossen, maar er zijn nog andere voordelen aan een goede ventilatie. Zo worden de concentratie en de productiviteit verhoogd.
Beter verluchte klaslokalen zouden zorgen voor een verbetering van de leerprestaties van de scholieren met 15%.

De kwaliteit van lucht kan gemeten worden met een CO2-meter.
We ademen zuurstof en CO2 uit en meer CO2 betekent minder gezonde lucht.

Een CO2-meter kost om en bij de 120 euro.
De Sociaal-Economische Raad voor Vlaanderen (SERV) heeft uitgerekend dat alle klaslokalen in Vlaanderen - een 50 000-tal - uitrusten met een CO2-meter ongeveer 7,5 miljoen euro zou kosten.
Goed meten in gebouwen is een eerste stap om uiteindelijk tot betere lucht en minder CO2 te komen.
Minder CO2 betekent ten gronde het klimaatprobleem aanpakken. Misschien is dat klimaatprobleem nu wat ondergesneeuwd met Covid-19, maar het is er wel nog degelijk. Daarenboven kan een CO2-meter in elk klaslokaal een sensibiliserend en educatief element zijn inzake de klimaatproblematiek voor de leerlingen.”

Sp.a pleit bij monde van Caroline Gennez voor een ‘krachtdadig ventilatiebeleid’ in het kader van het Vlaamse relancebeleid.