Slachtofferhulp meer coördineren

“Bij slachtofferhulp moeten de slachtoffers altijd voorop staan”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

“Ik zei dit al naar aanleiding van een parlementaire vraag op dinsdag 9 februari 2021 in de Commissie voor Algemeen Beleid, Financiën, Begroting en Justitie.”

Ludwig Vandenhove herhaalt dit nu over een bevraging, die Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir wil organiseren bij slachtoffers, advocaten en magistraten over hoe het slachtofferonthaal kan verbeteren.

“Het kan nooit kwaad om personen te bevragen om de dienstverlening te verbeteren”, zegt Ludwig Vandenhove. “Maar voor alles moeten de slachtoffers vooropstaan bij elke vorm van slachtofferhulp, welke organisatie, structuur of overheidsniveau daar ook voor instaat.

Het is belangrijk dat de nodige afstemming gebeurt en dat vooral het federale en het Vlaamse niveau de nodige afspraken ter zake maken.
Zuhal Demir wil zich echt profileren met het nieuwe Vlaams Agentschap Justitie. (1)
Voor mij geen probleem als het de bedoeling is de Vlaamse bevoegdheden ter zake beter te coördineren en beter te laten functioneren.
Structuren zijn voor mij maar belangrijk in de mate dat ze kunnen instaan voor een goede organisatie, federale of Vlaamse bevoegdheid zijn voor mij van ondergeschikt belang.

Belangrijk is eveneens dat de slachtofferhulp bij de lokale politiezones voldoende middelen en mogelijkheden krijgt. Zij staan immers het dichtst bij de bevolking.”