Sinterklaas bij 'Onder Ons'

Sinds januari 2005 kan u op deze website regelmatig een cartoon vinden, die gebaseerd is op een actuele politieke of maatschappelijke gebeurtenis, waarbij Ludwig Vandenhove zelf betrokken is en/of waarover hij zijn mening geeft.

Cartoonist Dré Mathijs laat zijn verbeelding de vrije loop en zorgt ervoor dat de gebeurtenis wat meer in het oog springt.

Sinterklaas bij 'Onder Ons'

Op woensdag 30 november 2016 was het weer zover: gedeputeerde Ludwig Vandenhove 'speelde' Sinterklaas bij armoede vereniging 'Onder Ons' in Sint-Truiden in zaal Klimop ( Ursulinenstraat 16).

"Het is in 2010 begonnen als burgemeester en ik doe het nu gewoon verder.
Het is inmiddels een traditie”, zegt Ludwig Vandenhove.

Of ik het graag doe? JA, om die kansarme kinderen een plezier te doen. NEEN, niet om mij een echte Sinterklaas te voelen, zoals dat bij veel personen wel het geval is, die die rol vervullen. Maar dan gaat het vaak om mensen, die bijvoorbeeld regelmatig toneel spelen. En dat heb ik ook nooit echt gedaan, zelfs niet in de politiek...

Ik zag en voelde afgelopen woensdag weer heel sterk hoe de kansarmoede blijft toenemen. En zeggen dat heel wat burgers en politici daar nog altijd niet van overtuigd zijn. En waarom niet? Omdat ze er zelden of nooit mee geconfronteerd worden.

Het is mooi als Sinterklaas als je die kansarme kinderen - het waren er een 120-tal, er waren er 170 ingeschreven, elk jaar meer - gelukkig ziet als ze iets krijgen.
Als Sint moet je blijven lachen, maar eigenlijk ben ik dan triest.
Als je al die kansarme kinderen ziet, waaronder heel wat asielzoekers.
Waar komen ze vandaan en waar gaan ze naartoe?
Welke toekomst hebben ze?

Wat mooi is, is dat je daar op dat ogenblik geen enkele vorm van racisme aantreft, ‘sukkelaars onder elkaar’. En aan 'de echte zwarte pieten' neemt niemand aanstoot.
Voor mij nog maar eens de bevestiging van het gegeven dat die discussie niet echt leeft.
Alle ouders, oorspronkelijke inwoners van Sint-Truiden of asielzoekers, begeleiden hun kinderen fier naar Sinterklaas en nemen foto's als hun kind langs mij staat of op  de schoot zit.
Ik begrijp niet dat sommige ouders  er aan denken 'hun kinderen niets wijs te maken' en hen dat plezier van Sinterklaas te ontzeggen. (1)

Op het einde willen dan veel mama's op de foto en sommigen op de schoot. Zo wordt Sinterklaas spelen natuurlijk nog plezanter!” 

(1) “Niet meer liegen over Sint”. Het Belang van Limburg, 18-11-2016, p. 4. Kinderfeesten: leugens in pakjes? De Morgen, 23-11-2016, p. 10.

 

Zie ook SINTERKLAAS blijft feest voor klein en groot van 06-12-2015 en Ludwig Vandenhove ‘speelt’ Sinterklaas! van 09-12-2010 op deze website.