Sint-Truiden: properste stad van Vlaanderen!

Uit onderzoek van Test-aankoop in Vlaamse gemeenten/steden, blijkt dat de stad Sint-Truiden, samen met Oostende en Sint-Lambrechts-Woluwe, de properste stad is.

“Wij zijn bijzonder fier dat we als stad Sint-Truiden bekroond worden met deze prijs.”, zeggen schepen van groen en leefmilieu Filip Moers en burgemeester Ludwig Vandenhove, allebei sp.a.

“Het is de verdienste van de personeelsleden, maar ook van heel wat vrijwilligers en uiteindelijk van de ganse bevolking.
Wij willen hen hiervoor hartelijk bedanken.
Vanmorgen waren we, samen met stadssecretaris Kathleen Bergoets, om 06.00 uur al in het stadsmagazijn om de eerste ploegen van de reinigingsdiensten, die vertrokken, proficiat te wensen.

Om Sint-Truiden zo schoon mogelijk te houden, gaan stadspersoneel en bevolking samen door op de ingeslagen weg.

Dit lukt niet zonder gedreven en enthousiast personeel. En dat mag ook wel eens gezegd worden: het stadspersoneel wordt maar al te vaak in een verkeerd daglicht geplaatst om dan nog niet te spreken over de idee van een privatisering van de reinigingsdienst dat gedurende de laatste legislatuur verscheidene keren geopperd is door CD&V en Open VLD.

Naast de structurele aanpak zijn er heel wat specifieke acties.

Jaarlijks houden we voor de bevolking een grote lentepoets in de maand maart door het grofvuil, elektrische toestellen en Klein Gevaarlijk Afval (KGA) gratis aan huis op te halen.
Zie de tekst  “Gratis grofvuil ophaling aan huis!” van 22 maart 2012 op deze website.

De stad Sint-Truiden heeft een 10-tal jaren geleden de glasbollen uit het straatbeeld geweerd. Deze locaties waren telkens een 'spot' van sluikstorten. Daarom werd overgeschakeld naar de huis-aan-huisinzameling van glas.

Vanaf zondag 1 april 2012 gebeurt het inzamelen van textiel enkel nog huis-aan-huis door de serviceclub Lions (twee maal per jaar op Paasmaandag en op 11 november-Wapenstilstand) en door de vzw Okazi (de kringloopwinkel).
Kledingcontainers zijn uit het straatbeeld verwijderd en staan nog op het containerpark en (eventueel) op privé-domein.

We pakken de open ruimte aan. Daarom organiseren we elk jaar samen met Limburg.net een zwerfvuilactie.
Zie onder andere ook de tekst “Jaarlijkse zwerfvuilactie” van 13 maart 2012 op deze website.
Elke school en vereniging krijgt van Limburg.net een vergoeding per opgeruimde kilometer.
In Sint-Truiden dragen verschillende scholen en verenigingen hun steentje bij voor een propere stad.
10 verenigingen en 6 scholen gaven in 2012 met 586 deelnemers ca 160 km verspreid over Brustem, Zepperen, Wilderen, Duras, Runkelen, Nieuw Sint-Truiden, Metsteren, omgeving Speelhoflaan, Engelmanshoven, Gelinden, Aalst, Groot-Gelmen, Kerkom en Bevingen een opruimbeurt.
Alle deelnemers werden van het nodige materiaal voorzien en ontvingen de nodige veiligheidsinstructies.

Jaarlijks organiseert de stad het project ‘jongerenpartnership’ waarbij jongeren vanaf 15 jaar gedurende 6 maanden op een aantal probleemlocaties verspreid over Sint-Truiden het zwerfvuil opruimen.
In 2012 worden 24 jongeren ingezet op 17 locaties.
Zie onder andere de tekst “Sint-Truiden voert een actief jobstudentenbeleid!” van 12 februari 2012 op deze website.

De stad Sint-Truiden investeert in zijn machinepark. Zo werd een nieuwe vuilniswagen, een lichte vrachtwagen en een kleine vuilniswagen aangekocht (een investering van rond de 400 000,00 EUR).
De stad beschikt al over verschillende vuilniswagens, zwerfvuilwagentjes en straatstofzuigers.

In samenwerking met de vzw De Ploeg en de vzw WIRIC - sociale economieprojecten - stellen we mensen tewerk, die dagelijks worden ingezet in de strijd tegen zwerfvuil en sluikstorten.

De gemeenschapswachten, een aantal beëdigde ambtenaren en de wijkinspecteurs van de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken doen er alles aan om sluikstorters te betrappen.
Er worden regelmatig Gemeentelijke Administratieve Sanctie (GAS)-pv’s uitgeschreven.

Als stad Sint-Truiden blijven we inspanningen doen om alles proper te houden en via talrijke sensibilisatieprojecten trachten we de bevolking te overtuigen om de krachten te bundelen zullen we zeker bijdragen tot een propere stad en we hopen zo ook anderen te sensibiliseren om minder zwerfvuil achter te laten of te gaan sluikstorten.

Wij zullen onze eerste plaats niet zo snel opgeven!”