Sint-Truiden eindigt 2e in het Korterittencontract!

25 gemeenten en steden in Vlaanderen sloten op voorstel van Mobiel 21 een Korterittencontract af met hun inwoners en een aantal organisaties om gedurende 1 maand, van 21 maart tot 21 april, minstens 20 procent van de autoverplaatsingen korter dan 5 kilometer te vervangen door wandelen, fietsen of het gebruik van het openbaar vervoer.

Met dit initiatief wil Mobiel 21 onder het motto ‘laat je auto wat vaker thuis voor de korte afstanden, dan win je meermaals’ iets doen aan het feit dat de gemiddelde Vlaming 48 procent van de afstanden van minder dan 5 kilometer aflegt met de wagen.
Niet alleen het milieu of klimaat varen er wel bij als de afstanden duurzamer worden afgelegd, maar ook voor fileleed, parkeerdruk, bereikbaarheid, verkeersveiligheid, leefbaarheid en gezondheid wordt op die manier winst geboekt.

 

De stad Sint-Truiden deed voor de 5e keer mee.
De 245 deelnemers hebben samen net iets meer dan 20 000 duurzame kilometers afgelegd.
Dit komt neer op ongeveer 3 236 kg CO2 minder uitstoot en zo’n 789 gram fijn stof dat niet in de lucht terecht kwam.
Samen spaarden alle deelnemers meer dan 15 300,00 EUR aan verplaatsingskosten uit.

 

 

 

 

 

Elke deelnemer werd door het stadsbestuur van Sint-Truiden beloond met een stappenteller. Bovendien werd er uit de ingezonden logboekjes een prijs verloot ter waarde van 250,00 EUR. De gelukkige ‘winnaar’ kon kiezen uit een bagage- of kindertrailer om achter de fiets te hangen: een ideaal cadeau om nog meer duurzame verplaatsingen te maken en nog vaker de wagen niet te gebruiken om te winkelen!
Mobiel 21 verlootte onder de deelnemende verenigingen een Trud’Or-cheque.

 

 

Ook werd er dit jaar aan de deelnemers van Sint-Truiden gevraagd een enquête in te vullen.
Fietsers kunnen zo de zwakke punten en knelpunten op onze fietspaden melden.
“Als beleid houden wij maximaal rekening met deze opmerkingen.”, aldus burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

 

 

De 1.074 deelnemers van de 25 Vlaamse deelnemende gemeenten/steden lieten tijdens de actie de auto staan voor een gezamenlijke afstand van 180.051 km of 4,5 keer de aardomtrek. Van de deelnemende gemeenten scoorde Hasselt (55.494 km) het best, gevolgd door Sint-Truiden (20.336 km), Sint-Katelijne-Waver (17.829 km), Zoutleeuw (15.606 km) en Merksplas (13.175 km).
Met andere woorden Sint-Truiden eindigde op de 2e plaats!

 

 

“Nog maar eens het beste bewijs dat we geen enkele inspanning onbenut laten om de Truienaren aan te zetten gebruik te maken van duurzame mobiliteitsmogelijkheden.
Proficiat aan alle deelnemers: dankzij hen behalen we die mooie 2e plaats, waar we bijzonder fier op zijn.”, aldus bevoegd schepen
Els Sneijers en burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

 

 

Het officiële slotmoment vond plaats in het kasteel op het domein ’t Speelhof op zaterdag 25 april 2009.

 

 

Zie onder andere ook de tekst ‘Week van de zachte weggebruiker!’ op deze website.