"Sint-Truiden, een garnizoenstad"

Dat was de titel van de verhandeling, die de leerlingen van de derde graad van de Sint-Truidense scholen moesten maken, wilden ze kans maken op een gratis helikoptervlucht boven Haspengouw en Sint-Truiden.

 

Op zondag 7 juni 2008 was het zover: 7 gelukkigen mochten en gingen, ondanks de examenperiode, de lucht in!

 

 

Het is al de 3e keer dat het Historisch Centrum Luchtmachtbasis Brustem, gevestigd in de abdij in Sint-Truiden, zo'n initiatief neemt.

 

 

Burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove was er bij om de jongeren 'uit te wuiven'.

 

 

 

 

 

“Proficiat met jullie verhandeling. Zo weten jullie dat Sint-Truiden de meest militairvriendelijke stad van België is en dat de militaire tewerkstelling voor onze stad, ook voor de economie, belangrijk is.
Ik nodig jullie uit om een bezoek te brengen aan het militair museum in de abdij en vooral om de boodschap niet te vergeten dat militairen per definitie niet (alleen) oorlog, maar ook en vooral vrede betekenen. Met de vernieuwde opdrachten van defensie qua peacekeeping overal in de wereld gaat die boodschap trouwens meer dan ooit op.”, aldus Ludwig Vandenhove.
“Als voorzitter van de kamercommissie voor de Landsverdediging heb ik al vaak gezegd dat in de titel van de minister van Defensie ook het woord vrede aan bod zou moeten komen.”

 

 

Tot slot stelde Ludwig Vandenhove alle jongeren gerust: “Ook mijn eerste vlucht was er één met een helikopter en kijk vooral naar het landschap. Een helikoptervlucht boven uw eigen streek is eveneens een les ruimtelijke ordening, waarin de proporties tussen natuur, landbouw, woonzone, industriezone, etc. een heel andere dimensie krijgen.”

 

 

Proficiat aan voorzitter Luc Van Hove en aan alle vrijwilligers van het Historisch Centrum Luchtmachtbasis Brustem!