Shift Green

Groep Delorge-Peerlings promoot ‘groen rijden’ in de brede zin van het woord.
Hiertoe loopt momenteel de campagne Shift Green, die tot donderdag 20 november 2014 uitgerold wordt door persbureau Influarté.

Gedeputeerde van leefmilieu en duurzaamheid Ludwig Vandenhove werd ook gevraagd een bijdrage te leveren aan de blog op de campagnewebsite.
Zijn artikel staat binnenkort online op www.shiftgreen.be/blog.

Hieronder kan u het artikel lezen.

Groen rijden: er is geen keuze!

Als ik ergens  hoor zeggen ‘groen rijden is niet rijden’ dan wordt er tegelijkertijd al wel eens lacherig gereageerd, zeker in tijden waarin technologische innovatie bijna als het hoogste goed wordt aanzien. Want zo werkt onze maatschappij nu eenmaal.
We bouwen laagje op laagje nieuwe structuren op de voorgaande en we vertrekken voor de oplossing van een probleem altijd van de toplaag.
Zelden of nooit heeft er iemand de durf of de moed om alles eens terug in vraag te stellen en eens te piepen van wat er onder al die lagen zit. Daarin zit nochtans de echte innovatie.

Wil dat zeggen dat we morgen alle auto’s moeten verbieden? Natuurlijk niet, dat zou in het lappendeken van onze hedendaagse maatschappij leiden tot onmogelijke situaties.
Alles is er momenteel nog op afgestemd: wonen, werken, consumeren, recreëren,… En hoewel iedereen, die eens op een autoloze zondag en/of in autovrije straten heeft rondgewandeld in een stad,  zich een concrete voorstelling kan maken van de voordelen, die verbonden zijn aan minder individueel autoverkeer, is de onmiddellijke stap naar die situatie gewoon te groot voor de meesten van ons. We moeten daarom op een gezonde manier proberen de lange termijnvisie te vertalen naar meer haalbare, duurzamere en liefst nog steeds comfortabel aanvoelende tussenstapjes. Zo heeft de provincie Limburg onlangs officieel de deadline om klimaatneutraal te worden verlegd van 2020 tot 2050.
Niet omdat dit niet haalbaar zou zijn, wel omdat dit sociaal-economisch zware gevolgen zou hebben [1].

Een groener wagenpark – niet enkel op papier of op testbanken, maar ook in levensechte omstandigheden – is zo’n (tussen)stap.
Toen de provincie Limburg in 2010 haar klimaatbalans liet opmaken en scenario’s liet uitwerken om klimaatneutraal te worden, stond de versnelde introductie van plug-in hybride en volledig elektrische wagens hoog in het lijstje van impactrijke maatregelen.
Gesteld werd dat indien alle nieuw in gebruik genomen voertuigen in Limburg vanaf 2010 plug-in hybride of elektrisch zouden zijn, we onze totale jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen met ongeveer 10 % zouden zien zakken tegen 2020.
Tenminste als ze met groene en efficiënt geproduceerde en getransporteerde elektriciteit zouden worden gevoed. Kostprijs (meer kost aanschaf, aanleg laadinfrastructuur, …) 840 miljoen euro op 10 jaar. Maar ook belangrijke efficiëntiewinsten per voertuig (motorrendement hoger dan verbrandingsmotor), winsten op vlak van luchtkwaliteit en geluidshinder, extra mogelijkheden van deze voertuigen als onderdeel van smart grid systemen en zo meer. Tevens zou de grondige vernieuwing van het wagenpark een economische boost kunnen zijn voor onze tanende ‘klassieke’ automarkt, iets waar Ford Genk ons jammer genoeg niet lang daarna met de neus op drukte.

Er wordt door veel knappe koppen ter wereld dan ook hard gewerkt om deze voertuigen en hun benodigde laadinfrastructuur te optimaliseren zodat ze aantrekkelijker (vooral financieel en praktisch!) worden voor de consument en voor overheden (duurzaamheid, mobiliteit, etc.). Zoals ik al zei: een noodzakelijke (tussen)stap en dus zinvol, shift green!

Er zal een duurzaam business model moeten komen.
De overheden zullen duidelijke CO2-normen moeten stellen en het mobiliteitsbeleid moeten aanpassen. En ook dat gaat geld kosten in de traditioneel economische termen waarin we nu denken. Maar het is de enige mogelijkheid willen we overleven.

Groen rijden is de toekomst in een aangepaste sociaal-economische realiteit.

En ja, ik rij hybride!

Ludwig Vandenhove
gedeputeerde voor duurzaamheid en leefmilieu

[1] Voluit voor een duurzaam Limburg, inspiratie voor een klimaatneutrale provincie. Voorwoord gedeputeerde Ludwig Vandenhove, pp 9 - 11.

Zie www.shiftgreen.be.

Zie ook Bezoek aan BMW in Leipzig van 25-06-2014, 'Rij mee naar een propere toekomst' van 13-05-2014 en Elektrische voertuigen zijn de toekomst van 04-05-2014 op deze website.