Schaliegaswinning: NEEN!

Tijdens de provincieraadszitting van woensdag 18 juni 2014 herhaalde gedeputeerde van Leefmilieu en Natuur Ludwig Vandenhove nogmaals dat hij hevig gekant is tegen schaliegaswinning en ook naar het onderzoek naar de mogelijkheden daartoe.

“De discussie is nu actueel in Limburg, omdat de Nederlandse overheid is gestart met een onderzoek naar de mogelijkheden van schaliegaswinning.
De Nederlanders voeren een grensoverschrijdend onderzoek naar de effecten op het milieu en de Nederlandse overheid wil weten of het zinvol is om naar schaliegas te boren nu de bestaande gasreserves uitgeput geraken. Bij het onderzoek zouden ook heel wat Limburgse gemeenten betrokken zijn want bij de ontginning van schaliegas wordt verwacht dat dit ook gevolgen heeft voor onder andere Lommel, Hamont-Achel, Kinrooi, Dilsen-Stokkem, Maaseik en Maasmechelen en de Voerstreek.
Uiteraard moeten alle betrokken gemeentebesturen autonoom beslissen hoe er gereageerd wordt, maar ik heb ze alleszins al samengebracht om ze praktisch en inhoudelijk te ondersteunen vanuit de administratie Milieu en Natuur van de provincie Limburg.
Op donderdag 26 juni 2014 is er een nieuw overleg voorzien.”, aldus Ludwig Vandenhove.

“De hoofreden voor mijn houding is ingegeven door heel wat negatieve, technische milieuaspecten. Bovendien staat dit haaks op het voeren van een consequent duurzaam en klimaatneutraal  beleid dat diverse Limburgse gemeentebesturen en de provincie Limburg voeren.
Al deze inspanningen zouden in het niets verdwijnen met schaliegaswinning of het onderzoek ernaar.”, zegt Ludwig Vandenhove.

We moeten weten wat we willen in Limburg: als we ons willen blijven profileren als regio met een groen en toeristisch karakter horen dergelijke activiteiten hier niet thuis.
De betrokken administratie heeft een technische nota voorbereid.
U kan deze opvragen via ludwig.vandenhove@limburg.be.

 

Zie onder andere Cartoon: Geen schaliegas, ook geen onderzoek, in Limburg! van 16-06-2014 en Schaliegas van 22-06-2014 op deze website.