Rommelmarkt definitief weg in Sint-Truiden?

Vanaf 1 maart 2016 zal de rommelmarkt in Sint-Truiden van zaterdag naar zondag verhuizen.

“Wij vrezen dat dat het begin van het einde van de wekelijkse rommelmarkt zal zijn”, zeggen Filip Moers en Ludwig Vandenhove namens sp.a Sint-Truiden. “Op die dag zijn er immers al heel wat andere (rommel)markten, waar standhouders van Sint-Truiden gaan staan, zoals Diest, Luik, Tessenderlo, Tienen en Tongeren. Bovendien zijn er heel wat verenigingen, die in buurten en wijken ’s zondags een rommelmarkt organiseren.
De concurrentie zal groot zijn.
Aan een jarenlange succesformule dreigt een eind te komen.

De rommelmarkt is al lang een doorn in het oog van  de CD&V-Open Vld-meerderheid.
Al tijdens de vorige legislatuur hebben wij als sp.a er alles moeten aan doen om de rommelmarkt op de Veemarkt te behouden.
De CD&V en Open Vld wilden toen al de rommelmarkt in de straten laten doorgaan, aansluitend met de zaterdagmarkt.

Als sp.a hebben wij altijd gepleit, op vraag van de marktkramers, voor een strikte scheiding tussen de zaterdagmarkt en de rommelmarkt. Wij zijn dan ook verbaasd dat er nu sprake zou zijn van een versmarkt te organiseren op de Veemarkt op zondag.
Dit is niet enkel concurrentie voor de zaterdagmarkt, maar tevens voor de lokale middenstand in Sint-Truiden. Dit geldt ook voor foodtrucks.
Als sp.a zijn wij na enkele weken net gestopt met het proefproject van de versmarkt op woensdagmiddag op de Groenmarkt en dit op vraag van de marktkramers en de lokale middenstand.

En om alles wat meer uitstraling te geven, wordt er gesproken om samen met de rommelmarkt evenementen en/of optredens te organiseren.
Weer maar evenementen!
Wie gaat deze betalen? Ook weer de Sint-Truidense belastingbetaler?

De stad zou eveneens de rommelmarkt niet meer zelf organiseren, maar in privé-handen geven. Zo zullen de verantwoordelijkheid kunnen afschuiven als de rommelmarkt niet zou draaien.
Alle puzzelstukken vallen nu in elkaar.
Toen de sp.a-fractie bij de stemming van het nieuwe regelement tijdens de gemeenteraad van maandag 26 januari 2015 tegen het nieuwe regelement gestemd heeft, onder andere omdat dit zou leiden tot privatisering, werd dit nog ontkend door de bevoegde schepen Pascal Vossius.
Vandaag is het zover.
Wat gaat deze CD&V-Open Vld-meerderheid nog allemaal privatiseren in Sint-Truiden?

En van controle zal al helemaal geen sprake zijn.
De lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken heeft daar nu niets meer te zoeken en zelfs geen bevoegdheid meer gezien de privatisering.

Wat gaat deze CD&V-Open Vld-meerderheid nog allemaal laten teloor gaan in Sint-Truiden?

Wat verdwijnt er intussen allemaal voor de sporthal, die logischer wijze aan een school vastgebouwd had moeten worden, zoals in zovele gemeenten gebeurt?
De pas aangelegde mobilhomeparking, een 100-tal paarkeerplaatsen, de circussen, die er regelmatig doorgingen, de veilige stalling van wagens en caravans van de foorreizigers bij de jaarlijkse kermissen, het residentieel parkeren voor de inwoners van Begijnhof en nu de rommelmarkt. En wat zal er overblijven van de voorziene groene schakel tussen het domein ‘t Speelhof en het stadspark?

Allemaal spijtig voor Sint-Truiden!”

 

Zie ook Rommelmarkt vanaf 1 maart op zondag. Het Belang van Limburg, 25-01-2016, p. 15.

Zie onder andere Rommelmarkt in Sint-Truiden definitief weg? van 27-01-2015 op deze website.