Retrospectieve Bram Bogart in Sint-Truiden!

“Ik ben blij dat ik, dankzij de steun van Bram Bogart junior (de zoon), als kunstenaar bekend als Bram Boo, en Jan Boelen, artistiek directeur van Z33 in Hasselt, Bram heb kunnen overtuigen om deze unieke tentoonstelling ‘Kortenbos’ in Sint-Truiden te organiseren.”, zegt een fiere burgemeester Ludwig Vandenhove.

 

 

“De meeste Truienaren weten niet dat deze wereldberoemde kunstenaar van abstracte schilderkunst als sinds 1988 in Sint-Truiden woont, meer bepaald in ‘de Groeten Engel’ tegenover de basiliek van Kortenbos. Vandaar ook de naam van de tentoonstelling ‘Kortenbos’.

 

De expositie loopt in de abdij en in de begijnhofkerk, of abstracte schilderkunst in historische gebouwen en gecombineerd met monumentenzorg.
Ik heb dit al bij verschillende gelegenheden gezegd en geschreven: deze combinatie biedt nog heel wat mogelijkheden voor Sint-Truiden als kunststad.”, aldus Ludwig Vandenhove.

 

 

 

 

 

Het is de eerste maal dat Bram Bogart een retrospectieve tentoonstelling houdt van alle werken, die hij maakte in de periode dat hij in Sint-Truiden woont.
Voordien woonde hij op diverse andere plaatsen in de wereld, onder andere in Delft (zijn geboortestad), Parijs en Brussel.
Belangrijk in dit verband is dat zijn werken, ook al zijn ze abstract, steeds sterk geïnspireerd zijn door de plek waar ze gemaakt zijn.
Voor de werken gemaakt in het typisch Haspengouwse landschap van Kortenbos, midden de boomgaarden, is dat niet anders.

 

 

Zeven grote werken zullen te zien zijn in de - als werelderfgoed erkende - Begijnhofkerk.
Het wordt een zeer uitgelezen selectie van werken, die inspeelt op het unieke historische kader dat de kerk met haar eeuwenoude muurschilderingen biedt.
De abdij wordt, samen met zoon Bram Boo, ingericht als multimediale duidingsruimte rond het leven en het werk van Bram Bogart.
Aan de hand van kleinere kunstwerken, videoprojecties en catalogi, zal kunnen ervaren worden hoe het werk van Bram Bogart evolueerde naar zijn eigen specifieke stijl.

 

 

 Ik ben ervan overtuigd dat heel wat (internationale) kunstliefhebbers Sint-Truiden dit jaar zullen aandoen om deze tentoonstelling te bezoeken.”, besluit burgemeester Ludwig Vandenhove.

 

 

Praktisch:
open van zondag 15 augustus tot zondag 7 november 2010; van dinsdag tot vrijdag van 10.00 uur tot 12.30 uur en van 13.30 uur tot 17.00 uur; zaterdag en zondag van 13.30 uur tot 17.00 uur; maandag gesloten

 

 

Zie ook de tekst Hedendaagse kunst past bij historische, religieuze gebouwen, maar ...!’ op deze website.