Psychiatrie en camera’s!

Is er een verband tussen psychiatrie en camera’s?

Ja”, zegt burgemeester Ludwig Vandenhove.
Zeker als ik bepaalde politici bezig hoor over camera’s op publiek domein, ook in Sint-Truiden.”

 

“Ik denk dat iedereen inmiddels mijn zeer genuanceerd standpunt kent rond de inzet van camera’s in het kader van een (integraal) veiligheidsbeleid. Hierover vindt u onder andere heel wat teksten op deze website en heb ik ook heel wat artikels en teksten geschreven.”
Zie de biografie op deze site.

 

 

Dezelfde politici, die in Sint-Truiden beslist hebben om vaste camera’s op een aantal locaties te plaatsen - Lijst Burgemeester (sp.a-Groen!) heeft consequent tegengestemd -, steunen, publiekelijk althans, de sterke aanwezigheid van de psychiatrische sector in Sint-Truiden.
Alleszins heb ik van hen geen andere stellingen gehoord naar aanleiding van het ontstaan van ‘asster’, de fusie tussen de psychiatrische ziekenhuizen Sancta Maria en Ziekeren.”, aldus Ludwig Vandenhove.

 

 

 

 

 

“Zelfs op mijn uitspraak tijdens de academische zitting op vrijdag 20 mei 2011 hebben ze niet gereageerd.
Ik citeer: En wat die verdraagzaamheid van onze huidige maatschappij betreft, maak ik mij echt zorgen.
Iemand, die elke dag tussen de mensen is, zoals ik, merkt dat die verdraagzaamheid achteruitgaat, ook ten aan zien van (ex)-psychiatrische patiënten. En ook in Sint-Truiden merk ik dat, hoewel het hier nog altijd meevalt. Een voorbeeld: groepjes patiënten, die ‘samen troepen’, sorry een goedkoop blikje bier uit de nachtwinkel consumeren, op de vesten, worden al snel als overlast en zelfs (subjectief) onveilig ervaren en moeten volgens sommige inwoners en sommige politici, die hier gretig op ingaan, zelfs permanent gefilmd worden.

 

 

Voor mij is het onbegrijpelijk dat diezelfde politici tijdens de gemeenteraadszitting van maandag 30 mei 2011 een duur camerasysteem goedgekeurd hebben (521 421, 53 EUR inclusief 21% BTW en de voorafgaande studie 33 360,00 EUR exclusief BTW) om hoofdzakelijk overlast (een zeer relatief begrip!) op beeld vast te leggen van jongeren en/of personen, die het moeilijk hebben in onze maatschappij, zoals asielzoekers en/of (ex)-psychiatrische patiënten. Maar ja, wellicht willen ze inspelen op het subjectief onveiligheidsgevoel bij de burger, want Sint-Truiden is objectief een zeer veilig stad.
Zie onder andere de tekst ‘Lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken stelt jaarverslag 2010 voor!’ van 22 mei 2011 op deze website.

 

 

Voor mij is dit puur populisme, zelfs pure hypocrisie!”, besluit Ludwig Vandenhove.

 

 

Dus: er is wel degelijk een verband tussen camera’s en psychiatrie!