Project 'Steden Anders Bekeken' nu ook in Sint-Truiden!

Sint-Truiden voert een doorgedreven, en horizontaal over alle beleidsdomeinen heen, beleid naar personen met een handicap toe.

Op initiatief van burgemeester Ludwig Vandenhove gaat nu ook het cultuurtoeristische programma ‘Steden Anders Bekeken’ op maat van personen met een handicap in Sint-Truiden van start.


Hieronder vindt u het artikel dat hierover verschenen is in ‘De volkswil’ van vrijdag 23 juni 2006.

Steden Anders Bekeken:
Culturele rondleidingen voor personen met een handicap

‘Steden Anders Bekeken’ is een cultuurtoeristisch programma op maat van personen met een handicap. Door middel van op maat uitgewerkte rondleidingen of wandelingen stelt men zelf een daguitstap samen in een stad. Na Brugge, Brussel en Antwerpen zijn nu twee Limburgse steden aan de beurt, namelijk Hasselt en Sint-Truiden. Het project werd opgestart door de Vereniging Personen met een Handicap vzw (VFG) met de financiële steun van het Elia Fonds (Koning Boudewijn Stichting).

Een stad bezoeken als persoon met een handicap is geen evidente zaak. Het vinden van aangepaste parkeerplaatsen, toegankelijke voetpaden, aangepaste horecazaken en een gids die weet hoe hij met de doelgroep moet omgaan, zijn vaak struikelblokken voor een stadsbezoek. Toch vindt VFG vzw het belangrijk dat personen met een handicap ook kunnen genieten van het cultuurtoeristisch aanbod in Vlaanderen.

“Daarom is VFG Limburg vzw naar de lokale gidsenverenigingen en toeristische diensten van Hasselt en Sint-Truiden gestapt, om samen het toeristisch aanbod van deze steden toegankelijk te maken voor personen met een handicap”, vertelt provinciaal VFG-verantwoordelijke Sarah Stemgée. “Want niet enkel de fysieke toegankelijkheid is van belang, maar ook de aangepaste uitleg van de gids voor personen met een mentale en visuele handicap en de aanwezigheid van een tolk voor personen met een auditieve handicap.
De gidsen werden door VFG Limburg en het Toegankelijkheidsbureau opgeleid in hoe men moet omgaan met de verschillende soorten handicaps. De rondleidingen in musea, de stadwandelingen en lokale horeca werden gescreend en aangepast aan de noden van personen met een handicap. Het succes van dit project is tevens te danken aan de enthousiaste medewerking van de burgemeesters Herman Reynders (Hasselt) en Ludwig Vandenhove (Sint-Truiden).”

De aangepaste rondleidingen en wandelingen zijn samengebracht in twee boekjes, namelijk ‘Steden Anders Bekeken Hasselt’ en ‘Steden Anders Bekeken Sint-Truiden’. Elk museumbezoek of stadswandeling is voorzien van een aanbevelingsgraad per handicap. In de boekjes vindt men ook de noodzakelijke informatie terug met betrekking tot parkeermogelijkheden, vervoer, sanitaire voorzieningen en aangepaste horeca. Mensen met een handicap kunnen nu via deze boekjes inschrijven voor een museumbezoek of wandeling door de stad, zonder de zorg of dit aangepast is aan hun handicap. Men kan de boekjes van Hasselt en Sint-Truiden bestellen bij VFG Limburg vzw, Guffenslaan 108, 3500 Hasselt, 011-30 10 91 of via de website: www.stedenandersbekeken.be