Privatisering van politiewerk gaat door!

2 security agenten

“De privatisering van het politiewerk op het terrein gaat gewoon door”, zegt gemeente- en politieraadslid Ludwig Vandenhove.

Onaanvaardbaar voor mij.

Lokale politiezones schakelen steeds meer private veiligheidsfirma’s in, zelfs voor het onthaal, bedienen van de telefoon of om camerabeelden te bekijken.
Dit is allemaal mogelijk via de zogeheten wet Jambon uit 2017. (1)

Bij het spektakel van de Trudofeesten op de Grote Markt in Sint-Truiden eind vorige maand werden er ook in de politiezone Sint-Truiden-Gingelom-Sint-Truiden heel wat private veiligheidsagenten ingeschakeld aan de toegangen.
Op zondagavond 22 september 2019 namen de politieagenten de paraplu’s aan en de private veiligheidsagenten controleerden in feite de bezoekers.
De omgekeerde wereld, ik word daar misselijk van.

Veiligheid blijft voor mij een zaak van de overheid.
Als er zogezegd geen bekwaam personeel kan gevonden worden, moet dit een beleidsaangelegenheid en een politieke zaak worden.
Nu gaat de sluipende privatisering van het veiligheidsgebeuren gewoon door.

Het wordt tijd dat hier echt actie tegen genomen wordt. Door linkse partijen, het middenveld, maar ook de (politie)vakbonden.
Deze laatste beseffen volgens mij nog veel te weinig dat het toenemend inschakelen van private firma’s op termijn de functie van politiemensen dreigt onderuit te halen.

Het is overduidelijk: alle middelen zijn goed voor rechts voor de afbouw van de overheid.
De wet Jambon is hierbij cruciaal op het vlak van veiligheid.