Parlement laten beslissen over buitenlandse missies!

België is een van de weinige lidstaten van de Europese Unie (EU) en de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) waar de regering beslist over het zenden van militairen naar het buitenland om aan bepaalde missies deel te nemen zonder debat in en/of betrokkenheid van het parlement.

In andere landen gebeurt dit, na een grondig debat en een stemming, precies wel in het parlement.

Burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger: “In mijn functie als voorzitter van de commissie voor de Landsverdediging in de Kamer van Volksvertegenwoordigers heb ik dit ettelijke keren aangekaart en bekritiseerd, onder andere voor wat betreft de missie van de Belgische militairen in Afghanistan.

 

 

 

 

Nu er verkiezingen komen en het parlement een aantal grondwetsartikelen voor herziening vatbaar zal verklaren, hebben de collega federaal volksvertegenwoordigers Dirk Van der Maelen en David Geerts en ikzelf in die zin een voorstel ingediend. Als we dan toch een trouwe NAVO-bondgenoot willen zijn, moeten we het ook maar op dit vlak zijn.”

 

 

Tijdens de stemming over de artikels van de grondwet, die voor herziening vatbaar verklaard zijn, heeft de Kamer van Volksvertegenwoordigers op donderdag 6 mei 2010, ondanks een verdeelde stemming over de partijgrenzen heen, dit sp.a-voorstel verworpen.

 

De sp.a heeft ook nog een voorstel ingediend om een aantal andere grondwetsartikelen voor herziening vatbaar te verklaren.

 

 

Zie de website www.dekamer.be.