Overbouw van appartementen

De stad Genk gaat als eerste Limburgse gemeente de overbouw van appartementen-terrassen of uitstekende gevels-verrekenen in de grondprijs. (1)

Een goed initiatief”, zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove. “Waarom zouden we dat in Sint-Truiden ook niet doen?”

In stedelijke centra, ook in Sint-Truiden, zien we dat flatgebouwen soms een halve meter of meer, over het voetpad uitsteken.
Die extra vierkante meters, die het gebouw in de lucht inneemt, komen overeen met een extra kamer of een extra terras, waarvoor de projectontwikkelaar geld aanrekent aan de koper. Dus zij nemen openbare ruimte in, verrekenen het, maar betalen er niets voor.

De openbare ruimte is van iedereen, dus is het niet meer dan logisch dat een private ondernemer of een private firma, die er geld op verdient, daarvoor de rekening krijgt.
Een logische maatregel!

Schepen Jelle Engelbosch (N-VA) van Sint-Truiden heeft al onmiddellijk negatief gereageerd
Hij gebruikt de term ‘betaalbaar wonen’.

“Raar om dat te horen uit de mond van iemand, die net vindt dat Sint-Truiden nu al teveel sociale woningen -zijn die niet net betaalbaar?- heeft.
Zou zijn negatieve houding niet eerder ingegeven zijn door zijn functie als immobiliënmakelaar? Hij kan de projectontwikkelaars toch moeilijk voor het hoofd stoten.
Ik herhaal het: schepen van ruimtelijke ordening en immobiliënmakelaar is een ongezonde cumul, die best decretaal zou verboden worden.”