Oude silobanden zouden weg moeten

Ik blijf die stelling herhalen”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

Wat is het probleem?
Oude silobanden worden nog frequent (her)gebruikt in de landbouw, vooral om afdekzeilen vast te maken en te laten liggen.
Door dat massale hergebruik krijgen de runderen ongewild rubberdeeltjes en ijzerdraad naar binnen door te grazen op die weilanden.
Dat leidt tot blessures en schade aan de maag van de dieren.

Ondanks initiatieven vanuit Vlaanderen en door de Openbare Vlaamse Afvalstoffen Maatschappij (OVAM) blijft het gebruik van die silobanden hoog.
De cijfers bevestigen dat
.

Landbouwdieren hebben ook recht op een goed dierenwelzijn.

Ik stelde een schriftelijke vraag aan Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir en Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw Jo Brouns over deze aangelegenheid.

De Vlaamse regering wil blijkbaar geen verbod invoeren op het (her)gebruik van deze silobanden, zoals dat bijvoorbeeld in Frankrijk het geval is. Het blijft voor mij onvoorstelbaar hoeveel angst de Vlaamse politiek heeft om soms een verbod op te leggen.”

Hieronder vindt u de schriftelijke vraag van Ludwig Vandenhove en de antwoorden van minister Zuhal Demir en minister Jo Brouns.