Nog altijd geen oplossing voor het niet-dringend ziekenvervoer

“Dat is gebleken na een nieuwe vraag, die ik gesteld heb in de Commissie voor Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding van het Vlaams parlement op dinsdag 18 oktober 2022”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.
“Het was al mijn zoveelste vraag rond datzelfde thema.

Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits (cd&v) wordt op dit moment wegens ziekte nog altijd vervangen door Vlaams minister Vlaams minister van Brussel, Jeugd, Media en Armoedebestrijding Benjamin Dalle (cd&v). Hij heeft mijn vraag dan ook beantwoord.

De gebruikers van het niet-dringend ziekenvervoer hebben recht op tariefzekerheid. Met andere woorden, wat moeten zij betalen als zij er om medische redenen een beroep moeten op doen?

De Vlaamse regering beperkt zich tot een passieve rol bij het overleg tussen de private bedrijven van ambulances en de mutualiteiten.
VOORUIT vindt dat Vlaanderen hierin een meer actieve rol zou moeten spelen, eventueel zelfs via financiële incentives. Dat is wat de mutualiteiten onder andere verwachten.
Ik vind het raar dat de Vlaamse regering vaak ‘klaagt’ dat ze te weinig bevoegdheden hebben, maar als ze dan ten volle een bepaalde bevoegdheid hebben -het ambulante personenvervoer- doen ze niet wat ze moeten doen.

Ja, ik ben ontgoocheld over het antwoord.”

Hieronder vindt u de tussenkomsten van Ludwig Vandenhove en de antwoorden van minister Benjamin Dalle. (1)