Nieuwe editie van de Campuskrant Tichelrij

“Het nieuwe schooljaar 2010-2011 is alweer een tijdje op weg.” schrijft burgemeester
Ludwig Vandenhove in het voorwoord in zijn functie als voorzitter van de vriendenkring in het Koninklijk Atheneum en van de overkoepelende vriendenkring in campus Tichelrij.

Hij geeft hierin een aantal bedenkingen over het onderwijs.

 

 

Hieronder vindt u de integrale tekst van het voorwoord.

 

 

 

 

 

 

 

Geachte mevrouw/heer
Beste

 

 

Het nieuwe schooljaar 2010 - 2011 is alweer een tijdje ‘op weg’.
Met Allerheiligen en Allerzielen in zicht komt de eerste verlofperiode er zelfs al aan.

 

 

En een nieuw schooljaar betekent altijd nieuwe ideeën of suggesties, niet in het minst van de Vlaamse minister van Onderwijs, in dit geval Pascal Smet.
Nu is er het voorstel om Frans als tweede taal te vervangen door Engels.
Wat mij betreft, is het geen kwestie van of/of , maar van en/en. Maar vooral zou hier een ernstig debat over gevoerd moeten worden, én maatschappelijk (bedrijfsleven, onderwijs, etc.), én politiek vooraleer zo een idee gelanceerd wordt.

 

 

Ik wil in dit voorwoord tevens aandacht vragen voor het nieuwe boek van professor doctor Peter Adriaenssens ‘Laat ze niet schieten! Waarom onze jongeren ontsporen.’.
De bekende kinder- en jeugdpsychiater maakt een vlijmscherpe analyse van wat er vandaag fout loopt met onze jongeren. En niet de jongeren zelf zijn de belangrijkste oorzaak, maar wel de volwassenen.
Dit boek is een pleidooi om kinderen beter ‘vast te houden’ via een gezamenlijke verantwoordelijkheid van gezin, onderwijs en samenleving.
Verplichte lectuur voor iedereen, die met kinderen en jongeren en/of maatschappelijke problemen bezig is, zou ik zeggen!

 

Zoals het inmiddels traditie is op onze OPEN campus, zijn er de komende weken weer heel wat activiteiten en initiatieven voor het brede publiek (zo hoort dat in een ‘brede’ school!).
U vindt ze allemaal terug in deze campuskrant.
Ik wil uw bijzondere aandacht vragen voor een tweetal ervan.
Op donderdag 28 oktober 2010 om 19.00 uur is fi lmregisseur (en nog zoveel meer) Nic Balthazar te gast tijdens onze eerste causerie van dit schooljaar, die handelt over ‘Verander de klimaatverandering’.
Van woensdag 10 november tot en met zondag 14 november 2010 is er de tentoonstelling ‘Hommage aan Frans Vandevoort’ met nog niet eerder getoonde beeldhouwwerken van de vorig jaar overleden Frans Vandevoort, werken van zijn kleindochter Claudia Kaminski, die hiervoor speciaal uit Engeland overkomt en werken van Albert Geerts.
Het was de wens van ‘Franske’, zoals we hem in Sint-Truiden allemaal kennen, om een overzichtstentoonstelling te houden, maar door zijn overlijden vorig jaar zal hij ze zelf niet meer meemaken.

Veel leesgenot en tot op één van de vele activiteiten op campus Tichelrij!

 

Ludwig Vandenhove
voorzitter vriendenkring Koninklijk Atheneum en overkoepelende vriendenkring campus Tichelrij

 

 

De Campuskrant Tichelrij is via de post huis aan huis bedeeld in gans Sint-Truiden, maar wie toch geen exemplaar zou ontvangen hebben, kan een mail sturen naar
nadine.loos@campustichelrij.be.