Nieuw initiatief dagopvang in Sint-Truiden

“Op maandag 6 januari 2025 werd het nieuwe initiatief qua dagopvang voor personen met een zorgnood vanuit Ferm Thuiszorg in Sint-Truiden - binnen woonzorgcentrum Home Elisabeth, Nieuwpoort 16 - voorgesteld.
Ik was erbij als toekomstig burgemeester”, zegt Ludwig Vandenhove.

De bevolking wordt gelukkig steeds ouder. Maar dat wil zeggen dat het aantal opvanginitiatieven ook moet toenemen. Vandaar dat ik dit nieuwe project, waarbij personen langer bij hun thuis kunnen blijven, toejuich.

Ik voerde kort het woord tot de aanwezigen.”

Hieronder vindt u de toespraak.

Mevrouw de directeur
Mevrouw de regiomanager
Andere verantwoordelijken 
Dames en heren

Vooreerst nog een gelukkig en gezond 2025.

Bedankt voor de uitnodiging.
Ik ben pas vanavond na de installatievergadering van de gemeenteraad officieel burgemeester. Maar jullie konden niet weten toen jullie mij al een hele tijd geleden uitnodigden dat er een klacht zou komen tegen de organisatie van de gemeenteraadsverkiezingen van zondag 13 oktober 2024.
Voor alle duidelijkheid: dat ik hier ben, is afgesproken met nog altijd huidig burgemeester Ingrid Kempeneers (cd&v). 

Het is voor mij een klein beetje thuiskomen hier in woonzorgcentrum Home Elisabeth.
Mijn moeder heeft hier de laatste vier maanden van haar leven doorgebracht in volle corona-periode. Bovendien heb ik goede contacten met de eerwaarde zusters Augustinessen, die ik minimaal éénmaal per jaar, samen met mijn echtgenote Sonja, bezoek.

De bevolking wordt, gelukkig maar, steeds ouder.
Dat zet de maatschappij en de politiek voor steeds grotere uitdagingen om opvang voor deze steeds groeiende groep te voorzien.
Komt daarbij nog dat de traditionele woonzorgcentra -mag ik nog zeggen bejaardenhuizen?- steeds meer commentaar krijgen dat zij niet meer de meest geschikte vorm van opvang zijn.
Dat is sneller gezegd dan gedaan, maar welke alternatieven zijn er? Er wordt veel over gepraat, er wordt gekeken naar buitenlandse voorbeelden, maar voorlopig zonder veel resultaat. Bovendien is er het steeds nijpender personeelstekort in de verzorgingssector. En het moet betaalbaar blijven voor iedereen.

Het echte alternatief op dit ogenblik  is mensen langer thuis laten of thuis houden in de vertrouwde omgeving. Mensen verkiezen dat ook.

Maar er komt dan misschien een dag dat ze alleen vallen en/of dat mantelzorg niet meer altijd kan.
Mensen, mantelzorgers, krijgen het steeds drukker in onze hectische maatschappij.
Wat dan? Dan is dagopvang, liefst zo laagdrempelig mogelijk, een oplossing.

Het Zorgbedrijf Sint-Truiden heeft daar ervaring mee met de zogeheten CicindriaKompanie als antennepunt van het lokaal dienstencentrum Cicindria.
De locatie qua opvang is het woonzorgcentrum ’t Meiland.
Dagelijks zijn er een 10 à 12 aanwezigen. En ook daar heb ik enige ervaring mee, want vooraleer naar hier te komen, heeft mijn moeder gebruik gemaakt van deze dienstverlening. 
Nog maar eens de bevestiging dat in de bejaardensector een getrapt systeem van fases, specifieke opvangvormen geldt.

Sinds december van vorig jaar is er hier evenzeer een dagopvang in een serviceflat in het woonzorgcentrum Home Elisabeth georganiseerd door Ferm Thuiszorg.
Het is goed dat zorginstanties zoveel mogelijk samenwerken. 
Wij zullen dat als stadsbestuur nog bevorderen.

Vandaag gebeurt de officiële opening.
Een mooie uitbreiding van het aanbod voor de stad Sint-Truiden. 
Op termijn verhuist het initiatief naar het project ‘Buur en Berg’. Ook als stad Sint-Truiden hebben we hier veel verwachtingen in, want het zal ons imago als verzorgingsstad andermaal serieus versterken.
Wij moeten in Sint-Truiden opnieuw leren om vooral te kijken naar de positieve effecten van het gegeven verzorgingsstad: tewerkstelling, de sociaal economische impact, een sociale stad.  

Dankzij dagopvang kunnen mensen langer thuisblijven. Daarenboven is het belangrijk in de strijd tegen de éénzaamheid.
Personen met een zorgnood brengen er een gezellige tijd door, met een babbel, iets drinken, ontspanning en begeleiding. Dus bedankt met dit nieuwe project.

Als nieuwe coalitie willen wij maximaal samenwerken met alle partners binnen de sociale en de zorgsector. Wij zullen daartoe de nodige initiatieven nemen.
Onze stadskas is meer dan leeg. Maar samenwerken kost geen geld, dat is een kwestie van overleg en mentaliteit.
Een geïntegreerde werking is meer dan ooit noodzakelijk.

En nog dit: ik geloof in een bejaardensector met de non-profitsector en de overheid, niet in de privé, die op kap van mensen, die onze maatschappij mee vorm gegeven hebben, enkel winst willen maken.
Zij die ons voorgingen of -gaan, verdienen beter. Wat mij betreft, moet die winstfactor binnen de bejaardenzorg, zo snel mogelijk uit gefaseerd worden. 
Ik reken op onze gewezen stadsgenote, Vlaams minister Vlaams minister van Welzijn en Armoedebestrijding, Cultuur en Gelijke Kansen Caroline Gennez (VOORUIT). 
Wij zullen haar uitnodigen naar Sint-Truiden en in contact brengen met de lokale zorgpartners.

Een dikke proficiat en veel succes met het initiatief.
___