Nicaraguaanse vrienden weer op bezoek

Van dinsdag 11 oktober tot en met dinsdag 25 oktober 2011 is er een delegatie van de zusterstad Nueva Guinea in Nicaragua onder leiding van burgemeester Denis Obando Marin op bezoek in Sint-Truiden.


Zij nemen ook deel aan de internationale conferentie ‘Winning through twinning - Local authorities: actors in development’ in Gent van maandag 17 tot en met woensdag 19 oktober 2011 georganiseerd door de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG).
Zie de website www.vvsg.be voor de planning.
Deze conferentie vormt een vervolg op de regionale conferentie in Zuid-Afrika van oktober 2010 en de regionale conferentie van maart 2011 in/> Nicaragua. Aan deze laatste nam burgemeester Ludwig Vandenhove eveneens deel.

Burgemeester
Ludwig Vandenhove/>: “Op woensdag 12 oktober 2011 heeft de Nicaraguaanse delegatie een bezoek gebracht aan de ecologische moestuin 'de Waterkuil' in Zepperen, waar in het totaal 27 volkstuintjes zijn. Er is tevens een opslagplaats in Forest Stewardship Council (FSC) gelabeld hout voor alle tuiniers, een ecologisch toilet en een hondenweide.
Zie de tekst ‘Ecologische moestuintjes Zepperen bestaan 5 jaar en breiden uit!’ van 20 juni 2011 op de website www.filipmoers.be.

Al 5 jaar financiert de stad Sint-Truiden, samen met de Belgische federale overheid, een project in Nueva Guinea voor de bescherming van de rivier Zapote, die drinkwater voor de lokale bevolking levert, via de herbebossing van waterbronnen en de installatie van ecologische toiletten. Bovendien is er een plantentuin ontwikkeld, die op een ecologische manier wordt beheerd en waar inwoners zich goedkoop jonge bomen en struiken kunnen aanschaffen.
Vandaar de vergelijking met het initiatief in de deelgemeente Zepperen.”

Onder leiding van schepen van groen en leefmilieu
Filip Moers/>, sp.a-fractieleider
Marleen Thijs/> (inwoner van Zepperen) en een aantal vrijwilligers werd de Nicaraguaanse delegatie rondgeleid.

“Dit ecologisch moestuinproject 'de Waterkuil' in Zepperen was een primeur voor Vlaanderen.”, zeggen
Filip Moers/> en
Ludwig Vandenhove/>.
“Het is een mooi voorbeeld van een gecoördineerde beleidsvisie: duurzaamheid, ecologie, land- en tuinbouw, buurtwerking, dierenwelzijn en ontwikkelingssamenwerking.”

Er is eveneens een hondenweide en een dierenhoek met damhertjes en speciale soorten hoenderen aangelegd.
Dit maakt het project aantrekkelijker voor kinderen en leerlingen en voor educatieve bezoeken van scholen.

Zie onder andere ook de teksten ‘Nicaraguaanse jongeren op bezoek in Sint-Truiden!’ van 11 augustus 2010 en de cartoon ‘Stedenband Nueva Guinea Sint-Truiden’ van 23 maart 2011 op deze website.


Hierover is een artikel verschenen in Het Belang van Limburg van dinsdag 18 oktober 2011.