Neen, geen uitzendarbeid bij openbare besturen

VOORUIT Sint-Truiden verzet zich principieel tegen uitzendarbeid bij openbare besturen.

“Daarom hebben we tegen het agendapunt ‘het raamkader met betrekking tot uitzendarbeid of interimarbeid binnen het lokaal bestuur Sint-Truiden’ gestemd tijdens de gemeenteraad van maandag 29 november 2021”, zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove.

Interimarbeid hoort niet thuis bij een overheid.

In feite is interimarbeid op zich zelfs teveel doorgeslagen in de private sector.
Ik ken talrijke verhalen over personen, die weken en soms zelfs jaren contracten van week tot week krijgen vooraleer ze enige werkzekerheid krijgen. Om dan nog niet te spreken over de echte misbruiken, zoals bijvoorbeeld bij sommige koeriersdiensten. (1)

Als Limburgs gedeputeerde, verantwoordelijk voor personeel, heb ik nooit uitzendarbeid toegelaten bij de provincie Limburg. Ook heb ik via een aantal parlementaire vragen in het Vlaams parlement het probleem al een aantal keren aangekaart.

Ja, in de politiek hebben wel degelijk principiële standpunten een plaats. En voor mij behoort het verzet tegen interimarbeid bij openbare besturen daarbij.

Overheden moeten het goede voorbeeld geven en bevestigen dat uitzendarbeid geen duurzame tewerkstelling is. Bovendien twijfel ik eraan dat deze vorm van arbeid een betere dienstverlening voor de burger oplevert.
Overheden beschikken vandaag al over tal van mogelijkheden om af te wijken van statutaire aanstellingen, om nog maar te zwijgen over de talrijke, dure private bureaus, die ingeschakeld worden.

Deze maatregel zet de deur naar willekeur inzake aanwervingspolitiek nog meer open bij de CD&V-Open Vld-N-VA meerderheid in Sint-Truiden.

Als Socialisten willen we sterke lokale besturen, die rechtszekerheid, onafhankelijkheid en continuïteit  voor het personeel garanderen.
Uitzendarbeid doet dat geenszins.”