Natuurbeleid in gemeenten: kan niet streng genoeg zijn

Momenteel is er een ontwerpdecreet van de Vlaamse regering in verband met een uniforme regeling voor de vergunningsplicht inzake natuurbeleid in de gemeenten.

Ik ben het niet eens met die voorstellen, omdat gemeenten niet verder mogen gaan dan de Vlaamse regels”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove. “Geef toch vertrouwen aan de lokale besturen, zij zullen zelf wel weten wat het beste is in functie van de plaatselijke toestand en hun inwoners.
Niet voor niets heeft de bevolking het meeste vertrouwen van alle beleidsniveaus in de gemeentebesturen.

Ik ben het eens dat ze niet minder ver mogen gaan dan Vlaanderen, maar verder moet kunnen in functie van plaatselijke situaties.
Gemeenten, die strenger willen zijn in de aanpak van natuurbehoud -en/of beleid moeten dat kunnen.
Uiteindelijk moeten burgemeesters, schepenen en gemeenteraadsleden verkozen worden door de lokale bevolking, dus zullen zij zeker geen onnodige regels opleggen. (1)

Wat is de achterliggende reden voor dit ontwerpdecreet?  Er zijn nu sommige lokale overheden, die zogeheten vrijgestelde handelingen, waarvoor er vanuit Vlaanderen geen vergunning en/of melding nodig is, toch meldingsplicht en/of vergunningplicht opleggen.
Strikt genomen is dat onwettig.

Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir wil nu in overleg treden met de gemeenten via de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) om “strengere regelgeving in te voeren richting natuur , voor alle lokale besturen in gans Vlaanderen.” (2)
Alleszins een goede beslissing.

Ik hoop dat het gezond verstand primeert.
Waarom legt Vlaanderen altijd zo weinig flexibiliteit en vertrouwen aan de dag ten aanzien van lokale toestanden?”