Nationaal Park Hoge Kempen in de lift!

"Het Nationaal Park Hoge Kempen zit in de lift.
Dat blijkt duidelijk uit de bezoekersaantallen", zegt gedeputeerde van leefmilieu en voorzitter van de vzw Regionaal Landschap Hoge Kempen (RLHK) Ludwig Vandenhove.

"In 2013 lag het aantal bezoekers voor het eerst boven één miljoen. Ook voor 2014 zijn de vooruitzichten optimistisch", aldus Ludwig Vandenhove.
"Het ziet ernaar uit dat het Nationaal Park een vaste plaats in het natuur-, recreatief- en toeristisch aanbod van Limburg verworven heeft."

Hieronder vindt u het persbericht. 

 

 

MEER DAN EEN MILJOEN BEZOEKEN AAN HET
NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN IN 2013

GENK- Voor het eerst sinds de oprichting van het Nationaal Park in 2006, haalt het aantal bezoeken aan de Hoge Kempen in 2013 de kaap van de één miljoen (1 008 202 om precies te zijn), een stijging van 28% ten opzichte van 2012.
Dat blijkt uit cijfers die het Regionaal Landschap Kempen en Maasland afgelopen vrijdag  bekendmaakte tijdens de Stuurgroep Nationaal Park Hoge Kempen.
Jaarlijks worden een hele reeks parameters over het aantal bezoeken aan de regio van het Nationaal Park vergeleken met het referentiejaar 2005, het jaar voor de oprichting van het eerste Nationaal Park in België. Deze analyses werden mogelijk dankzij het Europese INTERREG IVB-NWE-project WECAN.

Fietsparadijs Hoge Kempen

De helft van het aantal bezoeken wordt geteld op het fietsroutenetwerk. De globale stijging van het aantal bezoeken is bijna volledig toe te wijzen aan het fietstoerisme. Als pionier heeft de regio van Kempen en Maasland op het vlak van fietsroute-netwerk een ijzersterke reputatie. De opening van het nabijgelegen RivierPark Maasvallei heeft zeker een positieve rol gespeeld in deze stijging.

Wandelen in de lift

Ook het aantal elektronisch getelde wandelaars trekt zijn stijgende trend door. Het zijn er voor het eerst meer dan 200 000. Dat is 5 % meer dan in 2012 en een verdubbeling sinds de start in 2005. Met 50% van het aantal wandelaars, blijft de toegangspoort Mechelse Heide (Maasmechelen) het meest populair bij wandelaars. Zoals de voorbije jaren, gingen ook in 2013 ruim 10 000 mensen op stap met een Ranger. “Naast een fietsparadijs wordt Limburg steeds meer een wandelparadijs. Maar de basisvoorwaarde blijft: ons groen en onze openbare ruimte verzorgen en goed onderhouden. Dit geeft ons ook de kans om moeilijk plaatsbare werklozen (zoals laaggeschoolden) aan het werk te zetten. Hier gaan ecologie, economie en toerisme perfect hand in hand”, zegt gedeputeerde van leefmilieu en natuur en voorzitter van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland Ludwig Vandenhove.  

Het Dino-effect

De bezoekersaantallen aan de attracties van de andere lokale toegangspoorten (Pietersheim in Lanaken, Lieteberg in Zutendaal, Kattevennen in Genk, Station As in As), blijven in 2013 (ten opzichte van 2012) min of meer status quo. Dit status quo is bijna volledig toe te schrijven aan de  spectaculaire groei van het aantal bezoekers aan de poort Kattenvennen.  Het aanbod hier werd in 2013 toegespitst op dino’s (met “Gino de Dino”), een inspanning die zijn effect niet gemist heeft.

Verblijfstoerisme onder druk?

Een belangrijk economisch effect ontstaat wanneer bezoekers meerdere dagen in de regio blijven en een overnachting boeken. De belangrijkste graadmeter voor trends op dit vlak, zijn de gegevens van de “FOD Economie, KMO, Middenstand en Vernieuwing”.  Hoewel deze cijfers niet uit te splitsen zijn naar de precieze beweegredenen van mensen, geven ze toch de belangrijkste trends weer.  De zes direct betrokken gemeenten (As, Dilsen-Stokkem, Genk, Lanaken, Maasmechelen, Zutendaal) zijn samen goed voor 16% van de meer dan 3,5 miljoen toeristische overnachtingen in Limburg in 2013. Het aantal overnachtingen in deze Nationaal Park-gemeenten daalde in 2013 lichtjes ten opzichte van 2012 (- 4%), maar ligt nog steeds 22% hoger dan in 2005, net voor de opening van het Nationaal Park.

Dit is opmerkelijk hoger dan in de rest van Vlaanderen (10% hoger dan in 2005) of in Limburg (5% lager dan in 2005).

En 2014?

Cijfers voor 2014 zijn er nog niet en pas medio 2015 zullen de definitieve getallen van de diverse instanties beschikbaar zijn. Toch is er reden tot optimisme: het Blotevoetenpad (Lieteberg, Zutendaal) blijft een belangrijke sterkhouder en het aantal boekingen voor een Ranger-activiteit stijgt. Bovendien is Connecterra als hoofdtoegangspoort aan het aanbod toegevoegd. Medio oktober werden in Connecterra reeds de jaardoelstellingen op het vlak van bezoekersaantallen overschreden. De teller staat nu reeds op 45 000 bezoekers, wat de verwachtingen overtreft.

Sterk partnership

Deze bezoekersaantallen en het economische effect dat daar mee verbonden is (een directe omzet van meer dan 23 miljoen Euro/jaar), zijn maar mogelijk door de inzet van een breed spectrum aan partners.

Het Projectbureau Nationaal Park Hoge Kempen van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland kan zorgen voor de ingrediënten, maar het zijn Agentschappen van de Vlaamse Overheid, gemeentelijke en provinciale diensten en tientallen horeca-uitbaters die er een aantrekkelijk gerecht mee moeten maken en aan de man brengen.

Voor meer informatie:                  
Regionaal Landschap Kempen en Maasland vzw              
Opdrachthouder Projectbureau Nationaal Park Hoge Kempen          
Winterslagstraat 87, 3600 Genk
Contactpersoon: Johan Van Den Bosch
T: +32 (0)89 65 56 50                                   

 

Zie ook ‘Nationaal Park Hoge Kempen krijgt opnieuw Europese felicitaties’ van 19-12-2013 op deze website.