Moe!

"Ja ik was (nog) moe op vrijdagmorgen 24 juni 2016 toen Televisie Limburg (TVL) mij filmde tijdens de Taskforce van het Strategisch Actieplan voor Limburg in het Kwadraat (SALK) op het kabinet van Vlaams minister-president Geert Bourgeois", zegt gedeputeerde Ludwig Vandenhove.

"Kan moeilijk anders.
Al om 8 uur vergadering in Brussel en tot bijna middernacht had ik bij mijn moeder en de buren omgerukte bomen als gevolg van het noodweer mee helpen opruimen. Wel mooi hoe dan spontaan solidariteit ontstaat.
Ik heb dit soort noodweer nooit meegemaakt en ik hoor hetzelfde zeggen van mensen, die nochtans ouder zijn dan mij. Bovendien heb ik tijdens mijn 18 jaar als burgemeester toch al het één en ander meegemaakt, ook op dit vlak.
Om 5 uur opgestaan en om iets na 6 uur opgepikt door Johann Leten van Voka - Kamer van Koophandel Limburg, waarvoor dank.
Ja, soms moet je de werkgevers proberen te ‘gebruiken’…
Op mijn trouwe medewerker René, die af en toe met mij rijdt, kon ik geen beroep doen wegens de begrafenis van zijn echtgenote Madeleine.

In feite de wereld op zijn kop: op de Vlaamse ministers na moet iedereen zich van Limburg verplaatsen voor een verplicht nummertje, de Taskforce. (1)
Het zegt veel hoe Vlaanderen tegenover Limburg staat.

Ik hoor nu veel praten, en terecht, over de klimaatopwarming.
Dat is meestal zo na zulke calamiteit. Maar hopelijk is de bevolking dat binnen enkele weken niet vergeten.
Nu zou de burger net (nog) meer gevoelig moeten worden voor alle initiatieven in het kader van de aanpak van de CO2- en de klimaatproblematiek. En nu moeten we ook beleidsmatig stappen durven vooruit zetten.
Het niet meer enkel hebben over de klimaatproblematiek, maar tevens over al over klimaatadaptatie met voor alles  de nadruk op de aanpak van de wateroverlast.
Maatregelen qua ruimtelijke ordening, verkeerde ingrepen uit het verleden in de natuur recht trekken, integraal waterbeheer, water op eigen eigendom opvangen, etc. Maar daarmee gaat het noodweer niet op korte termijn ophouden en dus zullen we ook andere punten moeten aanpassen.  Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan anders gaan bouwen zodat we beter bestand zijn tegen stormen en regen (onder andere de daken, afsluitingen, etc.), meer geld voor het Rampenfonds, afvalintercommunales en containerparken, die zich moeten aanpassen om de typische afval en materialen snel, tijdig en betaalbaar te kunnen opvangen, meer mogelijkheden voor de hulpdiensten, zoals de brandweer en een duidelijke scheiding wat voor de brandweer en wat voor de privé-verzekering is, etc.
Om dan nog niet te spreken over de verzekeringen, die meer schadegevallen zullen hebben en vermoedelijk (zeker!) gaan trachten de premies te verhogen.

Het is dan ook nog eens de dag dat je wakker wordt met het bericht van de Brexit van Groot-Brittannië.
De hele dag niets anders dan analyses en commentaren.

Om 11 uur terug uit Brussel in Sint-Truiden. En spijt dat ik niet in Hasselt kan zijn op de actie van het Algemeen Belgisch Vakverbond (ABVV) naar aanleiding van de nationale staking.
Anders dan op andere stakingsdagen, normaal ben ik er altijd bij.
Ja, de SALK Taskforce kon ik nu eenmaal niet missen, ook in het belang van het ABVV.

Dan thuis maar wat mails beantwoord en enkele teksten voor deze website gemaakt.

Vervolgens trek ik ‘op ronde’ door Limburg (bezoek aan de kiennamiddag op de 'Heftige Feesten', even langslopen op de jaarlijkse braderie in de Stapelstraat om collega-gemeenteraadslid Maurice Hollebeke wat te steunen aan zijn kraam en S Plus in volkshuis Curieus in Sint-Truiden en dan naar de proclamatie in het Provincie Limburg Opleiding en Training (PLOT) van 8 hoofdinspecteurs en naar de barbecue van Natuurpunt Limburg in Kiewit).
Tussenin haal ik mijn nieuwe bril af, die ik al 14 dagen geleden was gaan bestellen, wat ik eigenlijk al veel eerder had moeten doen volgens de oogarts. Ja, dat blijft zo bij mij: de politiek en iedereen gaan voor op mijn eigen gezondheid.
Met deze bril zal ik de verkiezingen moeten winnen binnen 2 jaar of het zal niets zijn met ‘de verandering' in Sint-Truiden zeg ik lachend tegen Ann Warniers.

En dan nog wat tussen de mensen zijn. Dus een paar pinten gaan drinken op  de barbecue van de lokale zaalvoetbalclub bij Tim en op de receptie in het stadhuis naar aanleiding van de avondmarkt en de braderie.

Het is nog altijd warm, zelfs zwoel. Dus ga ik maar te voet naar huis, een fikse wandeling.
Ik ben nu echt moe en probeer alle terrassen te vermijden, ook al wordt er op mij geroepen.
Als ik ondertussen de Groenmarkt verlaat zie ik foodtrucks en een affiche voor alweer een volgend evenement in Sint-Truiden… met foodtrucks.
Foodtrucks en pop-up shops: onze nieuwe economie. Waar is de echte middenstand gebleven?

Bij dat wandelen overschouw ik de openbare ruimte in Sint-Truiden en  vooral hoe slordig ze er op sommige plaatsen bijligt.
Ik probeer alles te onthouden en denk ik moet dit doorgeven aan de stadsdiensten. En dan realiseer ik mij ineens dat sp.a in de oppositie zit in Sint-Truiden.

Een vermoeiende dag, maar ook een beetje een historische dag!

 

(1) SALK op kruissnelheid; 87% van de projecten gerealiseerd. www.tvl.be, 24-06-2016.

 

Zie ook Limburgse renovatielening werkt! van 24-06-2016, Het was deze week weer zover: wateroverlast! van 05-06-2016 en Druk weekend van 15-10-2014 op deze website.