Limburg weer maar eens benadeeld!

“De provincie Limburg krijgt de laagste financiering in het kader van een project voor nieuwkomers”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

“De reden? De subsidie wordt verdeeld per regio en Limburg wordt nu gestraft, omdat wij als provincie absoluut één regio willen blijven.

Is dat een represaillemaatregel? Voor mij wel.
Het budget is voor elke regio even groot, personeelskosten voor twee personen, ongeacht het aantal inwoners, nieuwkomers of gemeenten. Verhoudingsgewijze heeft Limburg zo de laagste financiering.

Bij de regiovorming is er duidelijk gesteld dat er (voorlopig) geen subsidieverdeling zou zijn op basis van die nieuwe indeling. En wat stellen we nu vast? De eerste betoelaging, die gebeurt, is per regio.
Kwestie van het woord te breken.

Ik zal viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen Bart Somers (Open Vld) hier uiteraard over ondervragen.
Hieronder vindt u een aantal vragen, die ik zeker al zal stellen.

1.De regio-indeling zou (voorlopig) toch niet gebruikt worden om subsidies toe te kennen vanuit de Vlaamse regering?
Gaan bepaalde subsidies dan nu toch verdeeld worden per regio?
Waarom nu deze regeling, die zeer nadelig is voor Limburg qua toebedelend van personeel (twee per regio)?
Is dat ‘een vorm van represaille’, omdat Limburg absoluut één regio wil blijven?
2.Bent u bereid om eventueel nog terug te komen op deze beslissing?
Bijvoorbeeld:
-door rekening te houden met de drie aangeduide subregio’s voor Limburg en bijgevolg de subsidie X drie te doen; -door rekening te houden met een aantal objectieve factoren, zoals zeker het aantal nieuwkomers.
3.Waarom krijgen Antwerpen, Gent en Brussel, buiten deze verdeling per regio, nog eens extra geld?
Zulke specifieke subsidies trekken de ongelijke verdeling op basis van het decreet op het Gemeentefonds nog meer scheef.
4.Waarom zullen bij een verdere oproep de middelen wel verdeeld worden per aantal inwoners, aantal inburgeraars en aantal lokale besturen?

Ik ben benieuwd naar de antwoorden van minister Bart Somers. Maar ik stel andermaal vast dat alle middelen goed zijn om Limburg te benadelen.”

  • Foto: commons.wikimedia.org.