Leefomstandigheden kalkoenen onaanvaardbaar

Dat zegt Vlaams parlementslid Ludwig Vandenhove naar aanleiding van een aantal recente beelden over kalkoenkwekerijen.

Ludwig Vandenhove ondervroeg minister van Dierenwelzijn Ben Weyts hierover op woensdag 8 januari 2020 in de Commissie voor Brusssel en de Vlaamse Rand en Diernwelzijn van het Vlaams parlement.

Hieronder vindt u het persbericht.

De vraag, het antwoord en het debat zijn terug te vinden op www.vlaamsparlement.be.

In navolging op de actie van (GAIA) in de week voor Kerstmis, waarbij de ontaarde kweek van vleeskalkoenen aangekaart werd, vroeg Vlaams parlementslid Ludwig Vandenhove hierover meer uitleg aan minister Ben Weyts tijdens de commissie Dierenwelzijn van woensdag 8 januari 2020.

“Video’s gemaakt door GAIA tonen aan dat de levensomstandigheden erbarmelijk zijn omwille van overvolle stallen, bezettingsdichtheid en een gebrek aan hygiëne. Hierdoor leven de kalkoenen in hun eigen uitwerpselen en ontstaat er beschadigend pikgedrag.
Deze toestanden zijn onaanvaardbaar, zeker gezien het ambitieus beleid dat de Vlaamse overheid qua dierenwelzijn voorziet”, zegt Vlaams parlementslid Ludwig Vandenhove.

Minister Ben Weyts erkent dat de beelden er niet goed uitzien, maar merkt op dat de manier van werken ook in stand gehouden wordt door de consument. Daarnaast is er het feit dat er geen specifieke dierenwetgeving per soort bestaat.

Het aantal geslachte kalkoenen gaat over duizenden in vergelijking met de 3 miljoen kippen, die jaarlijks geslacht worden en dus een andere impact heeft.
Voorts legt de minister de nadruk op een tweesporenbeleid waarop ingezet wordt.
Enerzijds druk leggen bij Europa ten voordele van verstrengde wetgeving en anderzijds samenzitten met de sector zelf in Vlaanderen.
Dat laatste zal op korte termijn gebeuren.

“Het is goed dat de minister de problemen erkent, al mis ik de link met het beleidsdomein landbouw.
Soms moet de overheid durven ingrijpen wanneer de consument andere keuzes maakt dan wat goed is voor het dierenwelzijn”, besluit Ludwig Vandenhove.