Lancering klimaatfietsroutes in Europese Energieweek

Van maandag 24 tot en met vrijdag 28 juni 2013 vindt de “European Sustainable Energy Week” plaats.

Tijdens deze Europese Energieweek worden door vrijwel alle Limburgse gemeenten en steden heel wat activiteiten georganiseerd.
Samen met de provincie Limburg bieden zij klimaatgerichte wandel- en fietsroutes aan.

“We informeren de Limburgers op een laagdrempelige en sportieve manier over de gevolgen van klimaatverandering.
De 5 ontwikkelde klimaatfietsroutes zijn in een handige brochure gebundeld.”, aldus gedeputeerde Ludwig Vandenhove.

U vindt hieronder het persbericht dat hierover verspreid werd.

Fiets of wandel mee tijdens de Europese Energieweek!

Tijdens de “European Sustainable Energy Week” (de Europese Energieweek) – van 24 tot 28 juni 2013 - vraagt Europa aandacht voor hernieuwbare energie en energie efficiëntie. In het kader daarvan worden tal van activiteiten georganiseerd. Vrijwel alle Limburgse gemeenten stappen mee aan boord en bieden je samen met de provincie Limburg een interessant wandel- en fietsprogramma aan.
Ik vind het belangrijk de Limburgers op een aantrekkelijke, laagdrempelige manier te informeren over de gevolgen van de klimaatverandering en wat we hieraan kunnen doen. Deze initiatieven zijn  daar een mooi voorbeeld van.” zegt gedeputeerde Ludwig Vandenhove.

Op verschillende locaties, verspreid over onze provincie, worden wandelingen georganiseerd in natuurgebied. Tijdens deze wandeling vertelt een ervaren gids je wat meer over de effecten die de klimaatverandering heeft op de natuur. Maar ook de fietsliefhebbers komen aan hun trekken.

Gedeputeerde Ludwig Vandenhove: “Zij kunnen de, speciaal voor de Europese Energieweek 5 uitgestippelde, klimaatfietsroutes uitproberen. Deze routes maken gebruik van het knooppuntennetwerk en kwamen tot stand met de medewerking van Toerisme Limburg. Al fietsend kom je langs locaties die een bijdrage leveren aan het klimaatbeleid.”
De 5 ontwikkelde klimaatfietsroutes werden gebundeld in een handige fietsbrochure. Deze fietsbrochures zijn verdeeld aan de milieudiensten en bibliotheken van alle Limburgse gemeenten en liggen ter beschikking van de Limburgers.
Naast de route, de afstand en de bijbehorende fietsknooppunten, vind je er ook heel wat thematische bezienswaardigheden in terug. Denk maar aan windenergie, korte keten-producten en afhaalpunten, kringloopwinkels, zonne-installaties of natuurgebieden.
De routes situeren zich in de regio Meeuwen-Gruitrode-Neeroeteren, Sint-Truiden-Nieuwerkerken, Beringen-Heusden-Zolder, Lommel en Hasselt-Diepenbeek. Je kan de route(s) bekijken op de gemeentelijke website of een brochure met alle klimaatroutes afhalen bij de gemeentelijke milieudiensten (beperkte oplage beschikbaar).

Op 7 verschillende locaties kun je terecht voor een klimaatwandeling. Tijdens zo’n wandeling trek je, samen met een gids, de natuur in om na te gaan hoe die reageert op een veranderend klimaat. Er wordt even stilgestaan bij de verschuivende seizoenen of nieuwe soorten die zich hier vestigen. “Tijdens 2 van deze wandelingen (Munsterbos op 24 juni en Gerhagen op 25 juni) kan je ook letterlijk proeven wat de klimaatverandering ons zal brengen. Verhalen van hier en van het Zuiden loodsen je langs rijstvelden, graanakkers, stille wateren, bossen, bloemrijke graslanden, … tot in het Afrikaanse regenwoud. Het proeven van lokale en eerlijke producten staat hierbij centraal.”, aldus Ludwig Vandenhove.

Op 30 november 2011 ondertekenden alle burgemeesters “the Covenant of Mayors” (het Burgemeestersconvenant). Hiermee gaven ze aan dat de gemeenten zich zullen inzetten om de CO2-uitstoot met meer dan 20 % terug te dringen tegen 2020.
De Limburgse gemeenten dragen hiermee hun steentje bij aan de provinciale ambitie om klimaatneutraal te worden. Intussen wordt gewerkt aan de uitvoering van het gemeentelijk klimaatplan. In dit klimaatplan staan acties om de vooropgestelde doelstelling te behalen. Meedoen aan de Europese Energieweek is bijvoorbeeld zo’n actie uit de actielijst. We wachten niet op de voltooiing van het gemeentelijk klimaatplan om al aan de doelstellingen te werken.”, besluit Ludwig Vandenhove.

Het volledige Limburgse aanbod, met inbegrip van de exacte data (van de wandelingen) en locaties, kun je nalezen op www.limburgklimaatneutraal.be (doorklikken naar Europese Energieweek). De brochure kan aangevraagd worden via daphne.tubee@limburg.be.

Zie ook Wandelen in Haspengouw: een absolute aanrader van 13 juni 2013 en Limburgs klimaatparlement opnieuw samen van 5 juni 2012 op deze website.