Laat de VDAB opnieuw meer zelf doen

Het Rekenhof heeft bij een doorlichting van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) vastgesteld dat het uitbestedingsbeleid “ondoorzichtig en weinig efficiënt is”. (1)

Mijn oplossing: laat de VDAB opnieuw meer zelf doen en minder taken en opdrachten uitbesteden.
Dat betekent meer eigen personeel, overheidspersoneel dus, die knowhow kunnen opbouwen in plaats van de private sector -de zogeheten derden- geld te laten verdienen met belastinggeld”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.
"Neen, maar wat zien we: personeelsafvloeiingen bij de VDAB gedurende deze legislatuur in plaats van aanwervingen (2).

De samenwerking met externe partners -goed voor een derde van het werkingsbudget- verloopt op een ad hoc basis zonder inzicht in de efficiëntie. Het belang van de samenwerking gaat bovendien soms voor de juiste dienstverlening.
Het rapport schrijft dat zowel de organisatie, als het beheer tekortschiet en dat de doelgroepen en de klanten niet bereikt worden
.

Bevoegd minister van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw Hilde Crevits reageert dat “het rapport niets zegt over de dienstverlening of het werk van de VDAB-bemiddelaars”.
Waar wacht ze dan op om opnieuw meer opleidingen zelf in handen van de VDAB te laten nemen?

Wanneer gaat dat bijna heilige geloof dat de private sector beter en goedkoper werkt nu eindelijk eens losgelaten worden?