Kweken vechthanen formeel verbieden

“Ik blijf van mening dat hiervoor een wijziging van het decreet nodig is. Vandaar mijn voorstel van decreet. Maar het is op woensdag 27 januari 2021 weggestemd in de Commissie voor Brussel en de Vlaamse Rand en Dierenwelzijn“, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

“Spijtig.
Opzoekwerk van onzentwege bevestigt dat de huidige formulering nog al vaag is.
Het is een kwestie van interpretatie of de kweek van vechthanen strikt genomen onder de toepassing van de huidige wet valt (punt 2 van artikel 35 van de Dierenwelzijnswet van 14 augustus 1986 betreffende de bescherming en het welzijn der dieren).

Daarom blijf ik van mening dat het nodig is om de wet te verscherpen en uitdrukkelijk de kweek van vechthanen te verbieden.
De enige uitzonderingen, die kunnen toegestaan worden, hebben betrekking op het instandhouden van bepaalde rassen in het kader van levend erfgoed.

De Vlaamse meerderheid van N-VA, CD&V en Open Vld volgde minister van Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Onderwijs, Sport, Dierenwelzijn en Vlaamse Rand Ben Weyts en stemde tegen.
Groen en Vlaams Belang stemden mee voor het voorstel van decreet.”

Hieronder vindt u de tekst van het voorstel van decreet.