KSTVV kampioen!

Sinds januari 2005 kan u op deze website regelmatig een cartoon vinden, die gebaseerd is op een actuele politieke of maatschappelijke gebeurtenis, waarbij Ludwig Vandenhove zelf betrokken is en/of waarover hij zijn mening geeft.

Cartoonist Dré Mathijs laat zijn verbeelding de vrije loop en zorgt ervoor dat de gebeurtenis wat meer in het oog springt.

KSTVV kampioen!

Het is zover: Koninklijke Sint-Truidense Voetbalvereniging (KSTVV) is kampioen in de tweede voetbalklasse en gaat opnieuw naar eerste nationale.
Een dikke proficiat!

Ik was er gisteren bij tijdens de laatste wedstrijd van het seizoen tegen Lommel United op Staaien (voor mij blijft het Staaien en niet Stayen!). En natuurlijk ben ik blij als Truienaar en als supporter van KSTVV.

Een voetbalploeg in eerste klasse is de beste en goedkoopste citymarketing, die een stad kan hebben. Bovendien zijn er weinig steden waar het voetbal zo vereenzelvigd wordt met voetbal als Sint-Truiden.

Maar zoals altijd ben ik eerlijk: ik blijf voetballiefhebber en supporter van KSTVV, maar ik ben veel minder op Staaien te zien dan vroeger.
Dit heeft niets te maken met KSTVV, alles met de evolutie van het nationaal en het internationaal voetbal.

De toegenomen brutaliteit, de agressie tegen scheidrechters, de hypocriete campagnes voor ‘RESPECT’ en ‘AGAINST RACISM’, die eens de match bezig is ineens vergeten zijn, de urenlange analyses voor en na voetbalwedstrijden van vaak door zichzelf uitgeroepen kenners (zijn belangrijker dan de matchen zelf!), het geklungel bij  de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB), die al lang vergeten zijn, waarvoor ze zijn opgericht (kinderen en mensen aanzetten tot voetbal als sport), de immense bedragen, die in het voetbal omgaan, waardoor voetbal in de hoogste reeksen al lang geen sport meer is, maar zelfs voorbij de commercialisering en het zaken doen vervallen is in een echte vorm van kapitalisme, etc.
Ja, dat allemaal (en nog een aantal andere zaken) steken mij tegen in het hedendaagse voetbal.
Is dat eigen aan voetbal? Neen, het is een veruiterlijking van algemene maatschappelijke tendensen, waar ik als burger en politicus tegen vecht.

Voetbal heeft nog steeds een belangrijke (voorbeeld)rol voor de jeugd.
Het gevolg is dat als er zich bepaalde fenomenen in het voetbal voordoen de jeugd zich hier aan spiegelt.
Op die manier worden soms in één, twee, drie vele inspanningen van de ouders, de  school en  de overheid tenietgedaan. Maar dat realiseren duur betaalde voetballers zich zelden.

Ik ben ook blij dat Hesbania Binkie Day (de vroegere J-Day) opnieuw georganiseerd wordt. Want zo hoort het: voetbal moet een sport in de breedte blijven, waarbij jongeren, die willen voetballen, hiertoe alle mogelijkheden krijgen.
De kwaliteit moet op de tweede plaats komen.
J-Day is in 2009 afgeschaft door toenmalig KSTVV-voorzitter Roland Duchatelet, omdat hij van mening was dat ik er als toenmalig burgemeester teveel ‘reclame mee kreeg’, ook al was het een initiatief van de schepen van sport Johnny Vangrieken en mijzelf.
Weer een initiatief dat overgenomen wordt door de huidige CD&V-Open VLD-meerderheid  van de sp.a. Dan was ons beleid toch zo slecht nog niet en is er uiteindelijk weinig sprake van de zo hard aangekondigde VERANDERING.
Waar hebben we dat nog gehoord?

Ik wens KSTVV alle succes toe volgend  seizoen in  eerste klasse.