Korte gemeenteraad, maar…

Op maandag 27 september 2021 was het de maandelijkse gemeenteraad in Sint-Truiden.
“Relatief weinig agendapunten met dan nog heel wat dossiers met betrekking tot diverse kerkfabrieken”, zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove. “Dus er werd vanuit gegaan dat het een korte en rustige gemeenteraad zou zijn.

Maar dat was buiten de N-VA-schepenen Jelle Engelbosch en Jo François en gemeenteraadsvoorzitter Bert Stippelmans gerekend.

Toen VOORUIT-fractieleider Gert Stas bij de bespreking van de meerjarenplanning van de kerkfabriek Sint-Martinus in Velm vragen wou stellen over de private aankoop van Jelle Engelbosch van een stuk grond van die kerkfabriek gingen de poppen aan het dansen.
Eerst was er Jo François, die Gert Stas weer maar eens enkele keren op een grove manier verweet ‘zijn dossiers niet te kennen’.
Hoe laag bij de grond kan iemand zijn? En dan kwam Jelle Engelbosch aan het woord om heel de VOORUIT-fractie nog maar eens te schofferen.

Is het niet de taak van verkozen politici om eventuele onwettige aangelegenheden aan te kaarten?
Is het niet de taak van gemeenteraadsleden om de uitvoerende macht -het college van burgemeester en schepenen- te controleren? Wel dat doen wij als VOORUIT-fractie en dat zullen we blijven doen.

Dan nog het ergste: Bert Stippelmans, die, op aangeven van burgemeester Veerle Heeren, ineens beslist om de vergadering besloten te maken, zodat het publiek niet meer kan volgen.
Onvoorstelbaar: een democratie en een gemeenteraadsvoorzitter, die de voorzitter zou moeten zijn van alle gemeenteraadsleden, onwaardig!
Elke gemeenteraad opnieuw valt hij uit zijn rol als voorzitter.

Ik voel plaatsvervangende schaamte over dit optreden van de N-VA-schepenen en de gemeenteraadsvoorzitter.
Waar gaan we in Sint-Truiden naartoe?

Wat de vermeende belangenvermenging betreft van Jelle Engelbosch, zullen wij als VOORUIT een klacht neerleggen bij Audit Vlaanderen. (1) (2) (3) En afwachten. Zo hoort het.
Wat het gedrag van bepaalde politici van deze CD&V-Open Vld-N-VA-meerderheid betreft, heb ik het volste vertrouwen in de Sint-Truidense kiezers bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2024.”

Klik hier om het artikel op hln.be te bezoeken.

Klik hier om het artikel op hbvl.be te bezoeken.

Hieronder vindt u de bijdrage van trudocs over de gebeurtenissen afgelopen maandag 27 september 2021.