Komt er eindelijk een oplossing voor het niet-dringend liggend ziekenvervoer?

“Nog maar eens een dossier dat voormalig Vlaams minister Wouter Beke (cd&v) ‘verkloot heeft’”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

“Ik had hem hierover al een aantal schriftelijke vragen gesteld, maar ik vond dat het nu tijd was om hem mondeling te ondervragen. Maar ondertussen is hij vervangen door viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin en Visserij Hilde Crevits (cd&v).

Ik deed een tussenkomst, samen met een aantal collega’s, tijdens de vergadering van de Commissie voor Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding op dinsdag 31 mei 2022, aan Vlaams minister Hilde Crevits.

Hopelijk komt er eindelijk een oplossing uit de bus voor de talrijke patiënten, die een beroep moeten doen op dit niet-dringend liggend ziekenvervoer.
Dat is belangrijk voor heel het gegeven van de ambulante gezondheidszorg. En uiteraard ook voor de personen, die actief en/of tewerkgesteld zijn in deze sector. Het gaat hier bovendien om een expliciete Vlaamse bevoegdheid.
Deze Vlaamse regering, zeker de N-VA, wil maar altijd meer bevoegdheden, maar waarom doet ze dan niet (goed) op de beleidsdomeinen waar ze volledig het zeggenschap over heeft?

Vlaanderen bepaalt de kwaliteitseisen voor deze sector. Ik begrijp dan ook niet dat minister Hilde Crevits dit probleem blijft voorstellen als een conflict tussen de ambulanciers en de mutualiteiten. Dit gaat evenzeer over werkbaar werk, een belangrijk item tijdens haar vorige bevoegdheid binnen de huidige Vlaamse regering.

Minister Hilde Crevits antwoordde dat er overleg aan de gang is, maar het uitgangspunt blijft wanneer er eindelijk een oplossing zal zijn.

Ik blijf het niet vertrouwen, opvolgen is de boodschap.”

Hieronder vindt u de tussenkomsten van Ludwig Vandenhove en de antwoorden van minister Hilde Crevits (1).